Home Svijet Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

0
Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

U ranim satima danas grupa orki probila je krmu i probušila trup broda koji je plovio prema Gibraltaru. Četveročlana posada pozvala je španske vlasti u pomoć, rekao je glasnogovornik spasilačke službe.

Spasioci su brodom i helikopterom pohitali u pomoć posadi na 20-metarskom brodu Mustique koji je plovio pod britanskom zastavom. Nakon toga je radi popravka usidren u luci Barbate u provinciji Cadiz.

Prema istraživačkoj grupi GTOA, koja prati populacije iberskih orki, incident se dogodio nakon barem 20 interakcija samo u Gibraltarskom tjesnacu između malih plovila i tih morskih predatora. Godine 2022. prijavljeno je 207 interakcija, pokazuju podaci GTOA-e.

Rano u maju, jedrilica Alboran Champagne doživjela je sličnu sudbinu kad se sudarila s tri orke pola nautičke milje dalje od Barbate. Brod nije bilo moguće usidriti jer je bio potpuno poplavljen, pa je ostavljen da potone.

Prema uputama španskog Ministarstva prometa, kad god brod uoči bilo kakvu izmjenu u ponašanju orki, iznenadnu promjenu smjera ili brzine, treba napustiti područje što je prije moguće i tako izbjeći daljnje uznemiravanje životinja,piše Radiosarajevo

Svaka interakcija između broda i orke mora se prijaviti vlastima, dodalo je ministarstvo. Iako poznati kao kitovi ubice, zaštićene orke dio su obitelji delfina. Odrasle životinje mogu doseći dužinu od osam metara i težiti do šest tona.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here