Home Svijet Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni dobio još 19 godina zatvora

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni dobio još 19 godina zatvora

0
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni dobio još 19 godina zatvora

Navalni je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije i aktivnosti. On negira svoju krivicu.

Navalni već služi devetogodišnju kaznu zbog kršenja uvjetnog otpusta, prevare i nepoštovanja suda. Optužbe se široko smatraju politički motiviranim.

Od zatvaranja 2021. godine Navalni je držan u udaljenoj kaznenoj koloniji.

Sala u zatvoru, Kaznenoj koloniji broj 6 u Melehovu, koja se nalazi 240 km istočno od Moskve, pretvorena je u improvizovanu sudnicu za najglasnijeg kritičara Kremlja. Postupak je održan iza zatvorenih vrata.

Ruski državni tužioci zatražili su zatvorsku kaznu za Navalnog u još restriktivnijoj “koloniji specijalnog režima”. Takvi zatvori su obično rezervisani za najopasnije ruske kriminalce.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama uoči presude Navalni je izrazio uvjerenje da će mu biti izrečena zatvorska kazna u “staljinističkom” stilu osmišljena da uplaši druge potencijalne neistomišljenike.

Na papiru slučaj vodi moskovski sud. Ali odluka da se suđenje održi u zatvoru ukazuje na to da su ruske vlasti htjele izbjeći publicitet koji bi neizbježno došao premještanjem Navalnog u rusku prijestolnicu. prenosi Klix

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here