Home Svijet Prvi čovjek izraelske vojske: Postoje taktička i strateška razmatranja zbog kojih odgađamo ofanzivu

Prvi čovjek izraelske vojske: Postoje taktička i strateška razmatranja zbog kojih odgađamo ofanzivu

0
Prvi čovjek izraelske vojske: Postoje taktička i strateška razmatranja zbog kojih odgađamo ofanzivu

Načelnik štaba izraelske vojske Herzi Halevi izjavio je kako Hamas žali zbog toga što je pokrenuo rat protiv Izraela te se između ostalog osvrnuo i na početak kopnene ofanzive na Gazu.

Tokom razgovora s medijima, Halevi je rekako kako je izraelska vojska u potpunosti spremna.

“Izrael je usred rata koji je pokrenula grupa Hamas. Već žale zbog toga. Pripremili smo se za ovo. IDF je pripremio kvalitetne ofanzivne planove za postizanje ciljeva rata. Spremni smo za kopneni manevar, a sa političkim zvaničnicima ćemo donijeti odluku o obliku i vremenu sljedeće faze”, rekao je Halevi.

Kada je riječ o početku operacije, Halevi je rekao kako postoje taktička i strateška razmatranja zbog kojih se odgađa cijeli proces.

“Koristimo svaki minut da budemo još spremniji. Svaki minut koji prođe na drugoj strani, još više udaramo na neprijatelja. Ovo je naša država, naša kuća i mi ćemo je braniti svim sredstvima”, ističe Halevi.

Naglasio je kako je za sve odgovoran Hamas.

“Ono što se dogodilo 7. oktobra bez presedana je od osnivanja države. To će zahtijevati temeljnu promjenu naše sigurnosne realnosti. To će koštati, uključujući i dužinu rata. Za ovaj rat postoji jedna adresa. Rukovodstvo Hamasa i svi oni koji su djelovali pod njegovom komandom. Oni će platiti cijenu za ono što su uradili”, ističe prvi čovjek IDF-a.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here