Home Svijet Počinje suđenje Trampu zbog napuhavanja vrijednosti imovine

Počinje suđenje Trampu zbog napuhavanja vrijednosti imovine

0
Počinje suđenje Trampu zbog napuhavanja vrijednosti imovine

Donald Tramp (Trump) i njegova porodična kompanija trebaju se suočiti sa suđenjem u Njujorku danas u slučaju prijevare koji bi mogao nanijeti veliku štetu bivšem predsjedniku Sjedinjenih Država i njegovom carstvu nekretnina, piše Avaz.

Bolji uslovi kredita i osiguranja

Trampa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., državna tužiteljica Njujorka Leticija Džejms (Letitia James) optužuje da je napuhao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uslove kredita i osiguranja. Tramp planira prisustvovati prvoj sedmici suđenja na državnom sudu na Menhetnu, navodi se u sudskom podnesku.

Suđenje dolazi sedam dana nakon što je sudija koji vodi slučaj proglasio Trampa odgovornim za prijevaru i uglavnom će se odnositi na kazne s kojima se mora suočiti.
Sudija traži najmanje 250 miliina dolara kazne

Džejms traži najmanje 250 miliona dolara kazne, trajnu zabranu Trampu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Eriku da vode posao u Njujorku te petogodišnje ograničenje poslovanja s komercijalnim nekretninama od strane Trampa i njegovih kompanija.

Tramp je rekao da je slučaj dio političkog lova na vještice.

Sudija Artur Engoron (Arthur) prošle je sedmice presudio da je Džejms dokazala svoj slučaj prijevare protiv Trampa, njegova dva odrasla sina i 10 njegovih kompanija.

Engoron je oštrim riječima opisao kako su izmišljali procjene. To je uključivalo Trampovo izračunavanje vrijednosti svog stana u Trump Toweru kao da je tri puta veća od stvarne vrijednosti.

– Odstupanje ovog reda veličine, od strane investitora koji procjenjuje svoj životni prostor desetljećima, može se smatrati samo prijevarom – rekao je.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here