Home Svijet OVO JE SOFIJA (6), JEDINO DIJETE OLGE I OLEKSANDRA: JUČER SU JE UBILI RUSKI PROJEKTILI

OVO JE SOFIJA (6), JEDINO DIJETE OLGE I OLEKSANDRA: JUČER SU JE UBILI RUSKI PROJEKTILI

0
OVO JE SOFIJA (6), JEDINO DIJETE OLGE I OLEKSANDRA: JUČER SU JE UBILI RUSKI PROJEKTILI

Ubili su sedmero ljudi i povrijedili 144.

Među ubijenima je i šestogodišnja djevojčica Sofija. Kako je na X-u, bivšem Twitteru, objavilo ukrajinsko ministarstvo odbrane, sutra je trebala krenuti u prvi razred osnovne škole. O Sofiji se na bivšem Twitteru oglasio i Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Naveo je kako je Sofila “bila jedino i dugo očekivano dijete svojih roditelja, Olge i Oleksandra”. Dodao je, pozivajući se na informacije koje je podijelio porodični prijatelj, kako je njezina majka završila u bolnici nakon ruskog raketnog napada na Černihiv, dok je njezin otac ukrajinski borac u redovima vojske.

Podsjetimo, Rusi su jučer raketirali centar Černihiva u trenutku kad su stanovnici išli u crkvu u povodu praznika.

Ruski projektil pogodio je izravno središte grada u našem Černihivu. Trg, politehničko sveučilište, pozorište – objavio je na Telegramu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u radnom posjetu Švedskoj.

Obična subota koju su Rusi pretvorili u dan boli i gubitka.

Černihiv je grad zelenih bulevara i stoljećima starih crkava oko 145 km sjeverno od glavnog grada Kijeva. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je u napadu uništen krov pozorišta

Nedugo nakon napada potvrđena je informacija da se jučer u pozorištu održavala izložba dronova. Među gostima su bili i vojni volonteri. Organizatori kažu da su pozvali ljude da potraže sklonište kada je oglašena sirena za zračnu opasnost, no nekoliko ih je izašlo van.

Pozorište koje je oštećeno u navodnom ruskom napadu bilo je mjesto okupljanja proizvođača dronova, rekla je za BBC žena koja se predstavila kao organizatorica događaja. No lokacija sastanka bila je poznata sudionicima tek nekoliko sati prije njegova početka, napisala je Maria Berlinska, direktorica Centra za zračno izviđanje, u objavi na Facebooku.

Gradonačelnik je potvrdio BBC-ju da se događaj odvijao u pozorištu. Nije sugerirao da je događaj pozorište učinio metom napada. To bi mogao biti mogući motiv za ovaj ruski napad, navodi BBC. Međutim, glavni razlog je nastavak ruske agresije na Ukrajinu, u kojoj balističke rakete padaju u srce ukrajinskih gradova. prenosi hayat

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here