Home Svijet Osmani zatražila od EU da poduzme mjere protiv Srbije

Osmani zatražila od EU da poduzme mjere protiv Srbije

0
Osmani zatražila od EU da poduzme mjere protiv Srbije

… jer smatra da je sedam kosovskih Srba dalo ostavke u policiji zbog srbijanskih zastrašivanja i ucjena.

“Prema istraživanjima naših institucija ovih sedmica, postoje potvrđene informacije da njihova zastrašivanja i ucjene dolaze iz Srbije, koja nažalost nastavlja s otvorenom agresijom na Kosovo i to preko ilegalnih institucija i kriminalaca na Kosovu”, kazala je Osmani nakon posjeta općini Klina.

Kosovska predsjednica optužila je Srbiju za kršenje Briselskog sporazuma i kršenje međunarodnih standarda ljudskih prava.

“Ovakvi postupci su flagrantno kršenje Briselskog sporazuma, koji su predvidjeli da određeni broj policajaca bude iz zajednice ovisno o etničkom sastavu. Očekujem da će EU poduzeti mjere protiv Srbije i Vučića zbog kršenja međunarodnih standarda ljudskih prava”, istaknula je Osmani, prenose Reporteri.

Srpski pripadnici policije na sjeveru Kosova podnijeli su u novembru prošle godine ostavke, istodobno kada i srpski dužnosnici u općinama Zvečani, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica i to u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa srpskih na tablice Republike Kosovo.

Nakon toga raspisan je konkurs za prijem novih policijskih službenika, pa je u kosovskoj policiji počelo 46 policajaca iz srpske zajednice na Kosovu, piše FENA.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here