Home Svijet Objavljen dugoočekivani izvještaj o navodnim vezama Trumpa i Rusije: Snažno kritikovan FBI

Objavljen dugoočekivani izvještaj o navodnim vezama Trumpa i Rusije: Snažno kritikovan FBI

0
Objavljen dugoočekivani izvještaj o navodnim vezama Trumpa i Rusije: Snažno kritikovan FBI

U izvještaju na 306 stranica, Durham je utvrdio da FBI-evoj istrazi nedostaje “analitička strogost”.

Zaključio je da američka agencija nije posjedovala “stvarne dokaze” o tajnom dogovoru između kampanje Donalda Trumpa i Rusije prije pokretanja istrage. FBI tvrdi da je riješio probleme koji su navedeni u izvještaju. Durham, kojeg je 2019. imenovao tadašnji glavni državni odvjetnik William Barr, u izvještaju optužuje FBI da je djelovao na temelju “sirovih, neanaliziranih i nepotkrijepljenih obavještajnih podataka”.

Među pogreškama koje su napravljene u istrazi bili su ponovljeni slučajevi “pristranosti potvrde”, u kojima je FBI ignorirao informacije koje potkopavaju početnu premisu istrage, piše BBC.

U izvještaju su istaknute značajne razlike u načinu na koji je FBI vodio istragu o Trumpu u usporedbi s drugim potencijalno osjetljivim istragama, poput onih koje uključuju njegovu protukandidatkinju na izborima 2016. Hillary Clinton, prenosi Raport.

Durham je primijetio da su Clinton i drugi dobijali informacije, dok Trump nije.

“Ministarstvo (pravosuđa) i FBI nisu uspjeli održati svoju važnu misiju striktne vjernosti zakonu”, zaključuje se u izvještaju.

FBI je u saopćenju naveo kako je “već proveo desetke korektivnih radnji”.

“Da su te reforme provedene 2016., pogrešni koraci identificirani u izvještaju mogli su se spriječiti”, dodaje se u saopćenju.

Istraga o navodnim vezama između Trumpove kampanje i Rusije, koju je proveo posebni tužitelj Robert Mueller, dovela je do desetaka kaznenih prijava protiv bivšeg osoblja Trumpove kampanje i zaključila da se Rusija pokušala umiješati u izbore 2016.

Međutim, nije utvrđeno da su se Trumpova kampanja i Rusija urotile kako bi utjecale na izbore. Trump je na Truth Socialu poručio da izvještaj pokazuje kako je “američka javnost prevarena”. Citirao je zaključak izvještaja da nema dovoljno dokaza koji bi opravdali potpunu istragu FBI-a.

Trump je dugo tvrdio da ga članovi “duboke države” nepravedno napadaju. Prošle godine je izjavio kako vjeruje da će Durhamov izvještaj pružiti dokaze o “stvarno lošim, zlim, nezakonitim i protuustavnim” aktivnostima i “otkriti korupciju na razini nikad prije viđenoj u SAD-u”.

Durhamova četverogodišnja istraga rezultirala je trima kaznenim gonjenjima. Među njima je i advokat FBI-a koji je priznao krivnju za mijenjanje dokaza dok je tražio dozvolu za prisluškivanje bivšeg dužnosnika Trumpove kampanje. Još dvoje ljudi oslobođeno je optužbi za laganje FBI-u.

Bivši predsjednik citirao je neke sudske podneske Durhamovog tima u sklopu tužbe koju je podnio protiv bivše predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i nekoliko drugih demokrata, navodeći da su planirali potkopati njegovu predsjedničku kandidaturu 2016., šireći glasine o vezama njegove kampanje s Rusijom.

Sudac je u januaru odbacio tužbu kao neozbiljnu i naredio Trumpu da plati gotovo milion dolara kazne. Ubrzo nakon vijesti da će izvještaj biti javno objavljen, predsjednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma Jim Jordan najavio je da će pozvati bivšeg američkog državnog advokata da svjedoči pred Kongresom o svom radu.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here