Home Svijet NATO najavio najveću zračnu vježbu ikad

NATO najavio najveću zračnu vježbu ikad

0
NATO najavio najveću zračnu vježbu ikad

Vježba Air Defender 23 počet će u ponedjeljak i trajat će desetak dana uz sudjelovanje oko 220 vojnih aviona iz 25 država članica i partnera Sjevernoatlantskog saveza.

Vježba će biti odbrambene naravi, ali se njome želi poslati poruka, napose Rusiji, rekla je novinarima američka veleposlanica u Njemačkoj Amy Gutmann.

“Doista bi me iznenadilo da jedan svjetski lider ne povede računa o tome što to govori o naravi tog saveza, što znači snaga tog saveza, a to uključuje (Vladimira) Putina, ruskog predsjednika”, istaknula je.

Vježba je planirana 2018., dijelom i kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014., premda nije uperena “ni protiv koga”, rekao je pak general Ingo Gerhartz, zapovjednik njemačkih zračnih snaga.

“Mi smo obrambeni savez i vježba je tako i zamišljena”, dodao je.

“Ova vježba treba upotpuniti stalnu prisutnost Sjedinjenih Država u Evropi i osigurati obuku na višoj razini od one koja se obično provodi na kontinentu”, rekao je general Michael Loh, ravnatelj američke Zračne nacionalne garde.

Zasad nije planirano da Air Defender bude redovna vježba, rekla je Gutmann. Ali, “ne želimo da bude i posljednja”, dodala je.

Odgovarajući na pitanje o mogućem poremećaju civilnog zračnog prometa tokom vježbe, general Gerhartz je istaknuo da su planeri učinili “sve što je u njihovoj moći” kako bi se spriječilo kašnjenje i otkazivanje letova, dok u nekim dijelovima Njemačke počinju školski praznici.

Sjevernoatlantski savez, osnovan počekom hladnog rata, postao je najveća organizacija za kolektivnu obranu s 31 državom članicom u Evropi i u Sjevernoj Americi, piše Hina.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here