Home Svijet Najzdravije države za život: Hrvatska na šestom mjestu, a gdje je BiH?

Najzdravije države za život: Hrvatska na šestom mjestu, a gdje je BiH?

0
Najzdravije države za život: Hrvatska na šestom mjestu, a gdje je BiH?

Internet stranica money.co.uk provela je istraživanje o temi najzdravijih okruženja za život na planeti, odnosno najzdravijih država.

Globalni nivo

Istraživanje koje su najzdravije države za život je provedeno na globalnom nivou, i u obzir su uzeti svi faktori koji mogu utjecati na kvalitet života ljudi, počevši od posljedica pandemije koronavirusa, pa do ostalih svakodnevnih faktora, kao što su nivo gojaznosti građana, životni vijek, troškovi života, nivo zagađenja ili sigurnost.

U okviru posljednjeg istraživanja, dodati su kriteriji kao što su dostupnost zdravstvene zaštite i broj medicinskih sestara za mentalno zdravlje, socijalnih radnika, psihijatara i psihologa u svakoj zemlji. Istraživanje je također uključivalo i prevenciju poremećaja mentalnog zdravlja i zavisnost o drogama, kao i ukupne zdravstvene izdatke u zemlji.
Dugovječan život

Na osnovu istraživanja money.co.uk, najzdravija država je Japan, koju odlikuje pozitivna kolektivna svijest o životu. Na drugom mjestu je Švicarska, za koju kažu da ima uvjerljivo najzdravije okruženje za dugovječan život. Na trećem mjestu se nalazi Kuba. Bosna i Hercegovina se našla na 34. mjestu.

Od zemlja okruženja najbolje rangirana je Slovenija na četvrtom, Hrvatska je na šestom, dok se Srbija nalazi na 19. mjestu. Crna Gora je na 20. mjestu na listi. prenosi avaz

Lista najzdravijih 10 država za život izgleda ovako:

1. Japan

2. Švicarska

3. Kuba

4. Slovenija

5. Jermenija

6. Hrvatska

7. Finska

8. Poljska

9. Belgija

10. Italija

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here