Home Svijet Najmanje 10 poginulih u zapadnoj Evropi u oluji

Najmanje 10 poginulih u zapadnoj Evropi u oluji

0
Najmanje 10 poginulih u zapadnoj Evropi u oluji

Tri osobe su poginule u Toskani, objavile su u petak italijanske vlasti, izvještavajući o rekordnim padavinama i proglašenju vanrednog stanja.

Guverner Toskane Eugenio Giani rekao je da među trojicom mrtvih nalazi se i 85-godišnji muškarac koji je pronađen udavljen u svojoj kući.

– Ono što se večeras dogodilo u Toskani ima ime: klimatske promjene – napisao je na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Gradonačelnik Firence Dario Nardella rekao je da je “situacija kritična” u gradu.

Drveće oboreno olujnim vjetrom uzrokovalo je većinu smrtnih slučajeva u Evropi. U belgijskom gradu Gentu, petogodišnji ukrajinski dječak i 64-godišnja žena poginuli su od pada grana.

Drveće koje je palo ranije je ubilo vozača kamiona u njegovom vozilu u sjevernoj francuskoj regiji Aisne, a francuske vlasti su prijavile i smrt muškarca koji je pao sa svog balkona u lučkom gradu Le Havre.

Poginuli su i muškarac u holandskom gradu Venray, žena u centru Madrida i jedna osoba u Njemačkoj.

Oko 1,2 miliona francuskih domova izgubilo je struju jer je oluja pogodila sjeverozapadnu obalu. Skoro 700.000 ljudi ostalo je bez struje u četvrtak uveče, rekao je menadžer mreže Enedis.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron treba u petak posjetiti regiju Bretanju pogođenu olujom, saopćeno je iz Jelisejske predsjedničke palate, piše FENA.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here