Home Svijet MUNJEVIT ODGOVOR AMERIČKIH SNAGA: Silovit zračni udar na položaje iranske Revolucionarne garde

MUNJEVIT ODGOVOR AMERIČKIH SNAGA: Silovit zračni udar na položaje iranske Revolucionarne garde

0
MUNJEVIT ODGOVOR AMERIČKIH SNAGA: Silovit zračni udar na položaje iranske Revolucionarne garde

Danas su, prema uputama predsjednika Bidena, američke vojne snage izvele samoodbrambene napade na dva objekta u istočnoj Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) i pridružene grupe.

Ovi precizni samoodbrambeni napadi odgovor su na niz tekućih i uglavnom neuspješnih napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane milicijskih grupa koje podupire Iran, a koji su započeli 17. oktobra. Kao rezultat tih napada, jedan je američki građanin, ugovorni radnik, poginuo od srčanog udara tokom skrivanja na mjestu; 21 pripadnik američkog osoblja zadobio je lakše ozljede, ali su se svi vratili na dužnost. Predsjednik Biden nema veći prioritet od sigurnosti američkog osoblja, a današnju je akciju usmjerio kako bi jasno stavilo do znanja da Sjedinjene Države neće tolerirati takve napade i da će braniti sebe, svoje osoblje i svoje interese.

Sjedinjene Države ne žele sukob i nemaju namjeru niti želju sudjelovati u daljnjim neprijateljstvima, ali ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati. Iran želi sakriti svoju ulogu i poreći svoju ulogu u ovim napadima na naše snage. Nećemo im dopustiti. Ako se napadi iranskih opunomoćenika na američke snage nastave, nećemo oklijevati poduzeti daljnje potrebne mjere za zaštitu našeg naroda.

Ovi usko skrojeni udari u samoodbrani bili su namijenjeni isključivo za zaštitu i odbranu američkog osoblja u Iraku i Siriji. Oni su odvojeni i različiti od tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promjenu u našem pristupu sukobu Izraela i Hamasa. I dalje pozivamo sve državne i nedržavne subjekte da ne poduzimaju akcije koje bi eskalirale u širi regionalni sukob, poručili je u izjavi američki ministar odbrane Lloyd J. Austin.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here