Home Svijet Macron Izraelu: Gađajte teroriste a ne civile

Macron Izraelu: Gađajte teroriste a ne civile

0
Macron Izraelu: Gađajte teroriste a ne civile

“U potpunosti priznajemo pravo [Izraela] i legitimnu volju da se bori protiv terorizma, spremni smo da pomognemo. Ali smatramo da potpuna blokada, neselektivno bombardovanje i izgledi za masovnu kopnenu operaciju ne štite civilno stanovništvo,” rekao je Macron na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU kojem je prisustvovao.

“Ključno je da Izrael djeluje ciljano u Gazi, što znači da se bori protiv terorizma bez ugrožavanja života civila.”

U sedmicama nakon Hamasovog napada 7. oktobra, Izrael je uzvratio svakodnevnim zračnim napadima na blokiranu palestinsku enklavu, ubivši više od 7.000 Palestinaca, saopćilo je ministarstvu zdravlja u Gazi, što uključuje I 53 radnika UN-a, koje je Makron pomenuo, rekavši: “Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne dešava. Ovi ljudi nemaju nikakve veze s terorizmom – nikakve.”

“Imali smo veoma dugu raspravu o množini ili jednini [pauzi ili pauzama u izraelskim napadima]”, rekao je Macron, pozivajući se na dugu diskusiju između 27 lidera EU koja je rezultirala jednoglasnim pozivom na “humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe”.

“Da budem iskren, s obzirom na situaciju, mislim da nam je sada potrebno humanitarno primirje”, rekao je Macron, koristeći snašniji jezik nego ostali zapadni lideri, uključujući i njega lilčno u posljednjih par sedmica kada su govorili o ratu Izraela s Hamasom.

Francuski predsjednik je rekao da je vrijeme da EU preduzme mjere za rješavanje humanitarnih posljedica krize. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here