Home Svijet Klimatski aktivisti bojom isprskali Brandenburška vrata u Berlinu: Uhapšeno više osoba

Klimatski aktivisti bojom isprskali Brandenburška vrata u Berlinu: Uhapšeno više osoba

0
Klimatski aktivisti bojom isprskali Brandenburška vrata u Berlinu: Uhapšeno više osoba

“Štrajk ukazuje na to da je došlo vrijeme za politički zaokret i odustajanja od fosilnih goriva i za više pravednosti”, stoji u saopštenju pokreta “Posljednja generacija”.

Prema saopštenju policije u toku je akcija tokom koje je na Pariškom trgu, tik uz Brandenburška vrata, uhapšeno više osoba.

Demonstranti su za prskanje narandžaste boje na Brandenburška vrata i Pariški trg na kojem se nalazi francusko i američko veleposlanstvo, upotrijebili remodelirane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umjesto sredstva za gašenje.

Pripadnici “Posljednje generacije” su najavili intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovici septembra pojačanim blokiranjem saobraćajnica.

Akcije će biti zaustavljene kada njemačka vlada udovolji zahtjevima demonstranata a što uključuje pojačanje mjera za usporavanje klimatskih promjena.

“Posljednja generacija” zahtijeva da se Njemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. dok je vlada kao rok odredila 2045.

Novo vodstvo Berlina, s demokršćanskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom na čelu, najavilo je oštrije mjere protiv pripadnika pokreta tokom najavljenih akcija blokiranja saobraćaja.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja javnog servisa SWR, 85 posto građana u potpunosti odbacuje akcije “Posljednje generacija” a samo četiri posto ih podržava, prenosi Radiosarajevo

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here