Home Svijet Jordan domaćin samita Bajdena i egipatskih i palestinskih čelnika o ratu u Gazi

Jordan domaćin samita Bajdena i egipatskih i palestinskih čelnika o ratu u Gazi

0
Jordan domaćin samita Bajdena i egipatskih i palestinskih čelnika o ratu u Gazi

Jordan će u srijedu biti domaćin samita četiri strane u Amanu s američkim predsjednikom Džom Bajdenom (Joe Biden) i egipatskim i palestinskim čelnicima na kome će se razgovarati o “opasnim” posljedicama rata u Gazi za regiju, javili su državni mediji.

Razgovori će se fokusirati na načine za zaustavljanje “aktuelnog rata u Gazi i načine za pronalaženje političkog rješenja koje bi omogućilo oživljavanje mirovnog procesa”, navodi se u službenom saopćenju.

Jordanski kralj Abdulah također će odvojeno održati tripartitni samit s egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom al Sisijem i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas).

On je tokom dana upozorio na pokušaje prinuđivanja palestinskih izbjeglica da uđu u Egipat ili Jordan, dodajući da se humanitarna situacija mora riješiti unutar Gaze i Zapadne obale. Amman, koji je izgubio Zapadnu obalu, uključujući istočni Jerusalem, od Izraela tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine, zabrinut je da bi širenje nasilja moglo imati posljedice, jer veliki postotak stanovništva Jordana čine Palestinci, prenosi Reuters.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here