Home Svijet Izraelski vojnici upucali nevinog Palestinca, zapovjednik osuđen na 10 dana zatvora

Izraelski vojnici upucali nevinog Palestinca, zapovjednik osuđen na 10 dana zatvora

0
Izraelski vojnici upucali nevinog Palestinca, zapovjednik osuđen na 10 dana zatvora

Izraelska vojska je saopćila da su snage sigurnosti stacionirane u izraelskom naselju Rimonim, istočno od Jerusalema, primile izvještaje o pucnjavi u tom području i nešto kasnije uočile palestinsko vozilo koje je bježalo s mjesta događaja za koje su vjerovali da stoji iza pucnjave.

Snage su otvorile vatru na automobil Palestinca, saopštila je vojska, pogodivši i ranivši vozača. Vojska ga je uhapsila i odvela u bolnicu na liječenje prije nego što su ga sutradan pustili.

Izraelska vojna istraga utvrdila je da je pucnjava vojske rezultat pogrešne identifikacije.

“Ovo je ozbiljan incident u kojem su snage postupile suprotno procedurama”, saopštila je vojska i saopštila da je komandant snaga osuđen na 10 dana vojnog zatvora.

Palestinski mediji identifikovali su vozača kao 22-godišnjeg Mazena Samrata iz sela u blizini palestinskog grada Jerihona.

Grupe za ljudska prava i drugi kritičari optužili su izraelske vojnike i policajce da su prebrzo povukli okidač, posebno kao odgovor na nedavni porast napada Palestinaca u kojima je do sada ove godine ubijena 31 osoba.

Napomenuli su da izraelske vojne istrage o optužbama za zločine počinjene protiv Palestinaca rijetko dovode do krivičnog gonjenja na Zapadnoj obali, koju je Izrael zauzeo zajedno s istočnim Jerusalemom i pojasom Gaze od Jordana u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Prema izraelskoj grupi za ljudska prava Yesh Din, od 248 istraga o slučajevima štete nanesene Palestincima koje je izraelska vojska otvorila na Zapadnoj obali između 2017. i 2021. godine, podignuto je samo 11 optužnica. Bilo je preko 1.200 pritužbi na prekršaje izraelskih snaga tokom tog perioda, što znači da su policajci procesuirali 0,87% vremena, izvještava Yesh Din.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here