Home Svijet Izraelski ministar odbrane: Riješit ćemo Gazu u tri faze

Izraelski ministar odbrane: Riješit ćemo Gazu u tri faze

0
Izraelski ministar odbrane: Riješit ćemo Gazu u tri faze

Izrael je uveo strogu blokadu enklave otkako su Hamasovi islamisti preuzeli kontrolu nad teritorijem 2007., namećući sveobuhvatna ograničenja izvoza i uvoza i strogo ograničavajući tko može ući ili izaći.

Gaza nema pristup vanjskom svijetu osim preko Izraela, koji kontrolira 90 posto kopnene i morske granice, i Egipta, koji ima usku kopnenu granicu na jugu. Egipat je podržao blokadu, gledajući na Hamas kao na prijetnju svojoj stabilnosti. Izraelski ministar obrane, izvještavajući parlamentarni Odbor za vanjske poslove i obranu, rekao je da će kampanja u Gazi, koja je pokrenuta nakon smrtonosnog napada Hamasa na izraelske gradove 7. listopada, imati tri faze.

Prva faza je trenutna vojna operacija namijenjena uništenju Hamasove infrastrukture, rekao je Gallant, dodajući da bi međufaza uključivala “operacije nižeg intenziteta” koja bi eliminirala “džepove otpora”. “Treća faza tražit će uklanjanje izraelske odgovornosti za život u Pojasu Gaze i uspostavu nove sigurnosne realnosti za građane Izraela”, rekao je, po priopćenju iz njegova ureda.

Izrael je tradicionalno opskrbljivao Gazu za većinu njezinih energetskih potreba, ali je nakon 7. listopada uveo potpunu blokadu. Ranije je nastojao nadzirati uvoz u Gazu kako bi spriječio da vojni materijali dođu do Hamasa.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here