Home Svijet Izraelska vojska: Silovito napadamo, prepolovili smo Gazu

Izraelska vojska: Silovito napadamo, prepolovili smo Gazu

0
Izraelska vojska: Silovito napadamo, prepolovili smo Gazu

“Intenzivni napadi su sada u toku (…) i nastavit će se noćas i idućih dana”, rekao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari, dodajući da su izraelske snage koje ondje djeluju prepolovile to područje na “južnu i na sjevernu Gazu”.Malo ranije Hamasova je vlada saopćila o “intenzivnom bombardiranju” oko bolnica na sjeveru pojasa Gaze, gdje su ponovo prekinute internetske i telefonske linije. Bombardirano je područje oko bolnice al-Šife, najveće u Pojasu Gaze, navodi isti izvor.

Nakon 30 dana rata, okruženje sjevernog dijela teritorija i njegovo odvajanje od juga Pojasa Gaze važna je faza u operaciji izraelskih snaga, istaknuo je Hagari.

“Još dopuštamo prijelaz civila sa sjevera Gaze i iz grada Gaze prema jugu”, dodao je dok je 300.000 do 400.000 ljudi još na sjeveru tog teritorija, gdje se natiskalo 2,4 miliona stanovnika u katastrofalnim humanitarnim uslovima,pišu Vijesti

Izrael je sredinom oktobra naredio evakuaciju civila sa sjevera Gaze, gdje su borbe žešće, na jug. Danas je izraelska vojska još jednom bacala iz zraka letke s porukama u tom smislu.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je danas prilikom posjeta okupiranoj Zapadnoj obali na “prisilnu deportaciju” palestinskih civila iz pojasa Gaze, u okviru izraelske ofenzive koja je odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here