Home Svijet Izrael raspoređuje desetine hiljada vojnika, sprema se surova odmazda

Izrael raspoređuje desetine hiljada vojnika, sprema se surova odmazda

0
Izrael raspoređuje desetine hiljada vojnika, sprema se surova odmazda

– Deseci hiljada boraca raspoređeni su u toj zoni i mi osvojit ćemo te sektore jedan po jedan sve dok ne ubijemo sve teroriste prisutne u Izraelu – rekao je Hagari.

Izraelske snaga u nedjelju tragaju za stotinama palestinskih boraca koji su se ubacili na njihovu teritoriju i nastavile su tući Pojas Gaze pošto je premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) objavio da je “Izrael u ratu” i da će to “biti dugi i teški rat” protiv Hamasa, koji je pokrenuo dosad neviđenu ofanzivu na Izrael.

Izrael i zvanično objavio rat: Raste broj žrtava, evakuišu se civili iz Pojasa Gaze
Podsjetimo, Hamas je ofanzivu počeo u subotu u zoru salvama raketa na Izrael čime je pokrivao svoje borce koji su se preko rupa u zidu između Gaze i Izraela ubacivali na teritoriju Izraela napadajući vojne i civilne položaje usred gradova.

Izraelske snage su na to odgovorile bombardiranjem brojnih meta u Gazi, uskom području s više od dva miliona stanovnika.

na što su izraelske snage odgovorile bombardiranjem brojnih meta u Gazi, uskom području s više od 2 miliona stanovnika.

– Ubili smo ih na stotine na sigurnosnoj ogradi (koju je Izrael podignuo oko Pojasa Gaze) dok su pokušavali ući u Izrael i tokom povlačenja. Ubili smo ih više od 400, a ranjene su hiljade u Gazi – kazao je Hagari.

Hamas kidnapovao brojne Izraelce, porodice očajne: Niko nam ne pomaže, Netanjahu pošalji helikoptere
Brojni Izraelci kako civili tako i vojnici, oteti su i taoci su u rukama palestinskih boraca.

– Prva faza privodi se krajueliminacijom velike većine neprijateljskih snaga koje su se ubacile na našu teritoriju – kazao je Netanjahu.

Upozorio je Izraelce da “su počeli dug i težak rat”.

Izraelska vojska je objavila ranije da su još stotine ubačenih palestinskih militanata u graničnim područjima s Gazom.

– U nedjelju su izraelske snage preuzele kontrolu nad policijskim zapovjedništvom u Sderotu na granici s Gazom pošto su “neutralizirale 10 terorista koji su bili ondje – saopštila je policija.

Izraelske vlasti nisu objavile nikakve podatke o otetim civilima i vojnicima koje drže palestinski borci, no izraelski portal “Ynet “procjenjuje da je “riječ o stotinjak ljudi”.

Prema posljednim informacijama, najmanje 400 ljudi je ubijeno u Izraelu, a više od 2.000 ih je ranjeno u velikom napadu Hamasa iz Pojasa Gaze, prema podacima objavljenim rano u nedjelju.

Palestina traži hitan sastanak Arapske lige
U Pojasu Gaze ubijeno je 313 Palestinaca, a gotovo 2.000 je ranjenih prema podacima koje je objavio Hamas.

Sukob se proširio u nedjelju ujutro i na područje uz granicu Libanona gdje je šijitski proiranski libanonski pokret gađao izraelske mete, a Izrael je na njih odgovorio vatrom.

Vijeće sigurnosti UN-a treba danas održati hitnu sjednicu o stanju na Bliskom istoku.

Inače, ofanziva je počela u vrijeme pregovora između Izraela i Saudijske Arabije pod okriljem Sjedinjenih Država koji bi trebali voditi normalizaciji odnosa vodeće arapske države i Izraela.

Arapske zemlje uglavnom su pozvale na suzdržanost, ali i označile da je Izrael kriv za ofanzivu zbog dugotrajne blokade, dok je Iran, koji je saveznik Hamasa i neprijatelj Izraela, čestitao na herojskoj ofanzivi.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here