Home Svijet Ibrahim je najmlađi šef države na svijetu i Putinov saveznik

Ibrahim je najmlađi šef države na svijetu i Putinov saveznik

0
Ibrahim je najmlađi šef države na svijetu i Putinov saveznik

Ibrahim Traore, rođen 1988. godine, je na čelu države na zapadu Afrike od 30. septembra 2022. kada je svrgnut vođa hunte Pol-Henri Sandaogo Damiba.

Traore je rođen u Bondokuju. Nakon završetka osnovne škole, srednje obrazovanje je stekao u gradu Bobo Dijulaso, gde je stekao reputaciju „tihog“ i „veoma talentovanog čovjeka“.

Studirao je na Univerzitetu u Uagaduguu, prijestonici Burkine Faso, a bio je dio Asocijacije studenata muslimana.

Vojsci se pridružio 2009. godine i vrlo brzo je počeo da napreduje. Prvo je poslat u Maroko na protivvazdušnu obuku, a zatim je prebačen u pješadijsku jedinicu u Kaju, grad na sjeveru Burkine Faso.

Promovisan je u pukovnika 2014. godine, nakon čega je postao deo MINUSMA, mirovne misije UN u Maliju. Četiri godine kasnije je označen kao jedan od vojnika mirovne misije koji je „pokazao hrabrost“ tokom napada pobunjenika u regionu Tomboktu.

Nakon angažmana u Maliju, vraća se u domovinu, gdje učestvuje u operacijama protiv eskalacije džihadističke pobune.

Čin kapetana dobija 2020. godine.
Dolazak na vlast

Traore je bio dio grupe oficira koji su podržali državni udar u januaru 2022. i dolazak na vlast vojne hunte, nazvane „Patriotski pokret za zaštitu i obnovu“. Od marta te godine je bio načelnik artiljerijskog puka u Kaji.

Mnogi koji su podržali državni udar su postali nezadovoljni učinkom Pola-Henrija Sandaoga Damibe, vođe hunte, u borbi protiv džihadista. Traore je kasnije tvrdio da je, zajedno sa oficirima, pokušao da ubijedi Damibu da se posveti džihadističkoj pobuni, ali da se na kraju složio da ga svrgnu, jer su „nas njegove ambicije udaljavale od osnovne misije“. Glavnu ulogu u svrgavanju vojne hunte su imali mladi oficiri koji su direktno učestvovali u borbi protiv pobunjenika.

Kada je 30. septembra 2022. pokrenut udar na vođu hunte, Traore je i dalje imao čin kapetana. Operacija je izvedena uz pomoć specijalne jedinice „Kobre“, za koje jedni tvrde da je Traore u nekom trenutku bio njihov pripadnik, dok drugi izvori to osporavaju.

Nakon svrgavanja Damibe, Traore se proglasio novim liderom „Patriotskog pokreta za zaštitu i obnovu“. Već 6. oktobra je preuzeo funkciju privremenog predsjednika, kao šef države i vrhovni komandant oružanih snaga.

Obećao je da će u julu 2024. biti održani demokratski izbori u Burkini Faso.
Prvi potezi na čelu države

U februaru 2023. godine, Traoreova vlada je protjerala iz Burkine Faso francuske snage koje su pomagale u borbi protiv pobunjenika.

„Želimo da otvorimo nove horizonte, pošto su nam potrebna partnerstva u kojima svi dobijaju“, rekao je on povodom te odluke.

Nedugo zatim, njegova vlada je pružila podršku federaciji Burkine Faso sa Malijem, u koju su obije zemlje pozvale i Gvineju. Sve tri zemlje su pod vojnim vodstvom i ako bi došlo do unije, to bi bila najveća država kojom bi vladala vojna hunta.

U aprilu je proglasio opštu mobilizaciju stanovništva kao podršku vojsci, pošto su pojačani napadi pobunjeničkih snaga. Mjesec dana kasnije je doveo u pitanju obnovu demokratije 2024. godine, navodeći da izbori ne mogu da budu održani ako pobunjenici ne budu potisnuti i ako se ne poboljša bezbjednosna situacija.
Navodna povezanost sa Rusijom

Prema navodima Reutersa i NYT, Ibrahim Traore je bio osumnjičen za povezanost sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner, zbog iznošenja antineokolonijalističkih, antifrancuskih i proruskih stavova.

Kada je ulazio u prijestonicu Uagadugu, dočekale su ga njegove pristalice, među kojima je bilo i onih koji su mahali zastavom Rusije.

Vlada Gane je javno navela da je Traore počeo da sarađuje sa Vagnerom nakon puča, angažujući njihove plaćenike u borbi protiv džihadističkih pobunjenika.

Lider Burkine Faso je to demantovao, rekavši da je „naš Vagner VDP“, misleći na Dobrovoljce za odbranu otadžbine (VDP).

Učestvovao je i na samitu Rusija-Afrika, gdje je rekao da narod Burkine Faso podržava Rusiju i saopštio da će u njegovoj zemlji ponovo biti otvorena ruska ambasada, koja je zatvorena 1992. godine. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here