Home Svijet Hamas je uspio nešto što je bilo nemoguće 50 godina. Kako?

Hamas je uspio nešto što je bilo nemoguće 50 godina. Kako?

0
Hamas je uspio nešto što je bilo nemoguće 50 godina. Kako?

Dan nakon 50. obljetnice početka Jom Kipurskog rata 1973. godine, kada su izraelske snage bile zatečene sirijskim i egipatskim tenkovskim kolonama, čini se da je vojska ponovno uhvaćena na spavanju. “Izgleda prilično slično onome što se dogodilo u to vrijeme”, rekla je umirovljena generalica Giora Eiland, bivša čelnica izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost. “Kao što vidimo, Izrael je bio potpuno iznenađen vrlo dobro koordiniranim napadom”, rekla je.

Glasnogovornik vojske rekao je u subotu da će se “s vremenom” razgovarati o obavještajnim podacima, ali trenutno je fokus na borbi. “Razgovarat ćemo o tome kad dođe vrijeme”, rekao je na brifingu s novinarima.

Izrael je oduvijek smatrao Hamas svojim zakletim neprijateljem, ali otkako je nanio veliku štetu pojasu Gaze u desetodnevnom ratu 2021., Izrael je usvojio mješavinu mrkve i batine kako bi održao stabilnost u blokiranoj enklavi.

Ponudio je ekonomske poticaje, uključujući tisuće radnih dozvola koje su stanovnicima Gaze omogućile rad u Izraelu ili na okupiranoj Zapadnoj obali, uz održavanje čvrste blokade i stalne prijetnje zračnim napadima.

Posljednjih 18 mjeseci, dok je nasilje bjesnilo Zapadnom obalom, Gaza je bila relativno mirna, osim sporadičnih prekograničnih sukoba koji su uglavnom uključivali manji pokret Islamski džihad, a Hamas je uglavnom bio po strani.

Desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua uvijek se hvalila svojim sigurnosnim mjerama i beskompromisnim stavom prema palestinskim militantnim frakcijama, uključujući Hamas, koji kontrolira Gazu od 2007. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here