Home Svijet Europska unija se oglasila nakon informacija da je Prigožin poginuo

Europska unija se oglasila nakon informacija da je Prigožin poginuo

0
Europska unija se oglasila nakon informacija da je Prigožin poginuo

“Vidjeli smo izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin, vođa grupe Vagner, zajedno s članovima svoje pratnje i članovima posade,” rekao je danas na pres konferenciji Piter Stano, portparol EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

“Ali, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, to je za nas vrlo teško potvrditi, pa zato nije na nama da komentarišemo”, dodao je Stano.

Stano je istakao da su “negativne akcije” Prigozhina učestvovanje u ratu u Ukrajini i operacijama u afričkim zemljama.

“Svugdje gdje su bili ostavili su trag kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Postoji puno neodgovornosti, nejasna su pravila prema kojima djeluju,” rekao je Stano.

Buduće operacije grupe neće biti pogođene samo “navodnom smrću Prigožina”, već i “događajima u junu” kada je grupa odlučila marširati prema Moskvi u kratkotrajnoj pobuni, dodao je.

Stano je rekao da se EU nada da će “negativni uticaj” operacija Wagnera prestati, ali je svjestan da se plaćenička grupa “ne veže samo uz ime svog vođe”.

Istakao je da je povezanost grupe s Kremljom jedno od nekoliko “složenih pitanja”, dok je takođe naglasio da nije na EU da “nagađa hoće li navodna smrt Prigožina u avinskoj nesreći imati bilo kakve specifične posljedice na aktivnosti Vagnera.”

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here