Home Svijet Erdogan: Hamas nije teroristička organizacija nego oslobodilačka grupa

Erdogan: Hamas nije teroristička organizacija nego oslobodilačka grupa

0
Erdogan: Hamas nije teroristička organizacija nego oslobodilačka grupa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da palestinska militantna grupa Hamas nije teroristička organizacija već oslobodilačka grupa koja vodi bitku da zaštiti svoju zemlju.

U govoru poslanicima svoje stranke u parlamentu, Erdogan je rekao da je Izrael “iskoristio dobre namjere Turske” i da neće ići u Izrael kako je ranije planirano.

Erdogan je dodao da granična kapija Rafa mora biti otvorena za humanitarnu pomoć i da treba hitno zaključiti razmjenu zarobljenika.

Podsjetimo, posljednje informacije iz Gaze kažu da je u ratu koji je počeo 7. oktobra život izgubilo skoro šest hiljada Palestinaca. Izrael je jučer odbacio poziv međunarodne zajednice na prekid vatre, istovremeno govoreći da će uništiti Hamas.

U međuvremenu, razgovori o mogućem oslobađanju talaca među Hamasom, Katarom i Izraelom uz učešće SAD-a se nastavljaju, a razgovara se i o oslobađanju većeg broja zarobljenika. Hamas je do sada oslobodio četiri taoca, a vojska Izraela je saopštila da ih još uvijek ima više od 220.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here