Home Svijet Članice UNESCO-a pozdravile američki povratak u organizaciju

Članice UNESCO-a pozdravile američki povratak u organizaciju

0
Članice UNESCO-a pozdravile američki povratak u organizaciju

… izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

– Ohrabren sam i zahvalan što je članstvo (UNESCO-a) prihvatilo naš prijedlog, koji će omogućiti Sjedinjenim Državama da preduzmu naredne, formalne korake ka potpunom ponovnom pridruživanju organizaciji – navodi Blinken u saopćenju.

UNESCO – Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu – najpoznatija je po određivanju i zaštiti arheoloških i prirodnih lokaliteta, od otoka Galapagos do grobnica u Timbuktuu.

Trump je povukao SAD iz organizacije sa sjedištem u Parizu 2018. zbog optužbi za antiizraelsku pristranost i loše upravljanje. Većina aktivnosti UNESCO-a nije kontroverzna – ali pitanja poput rezolucija o tome kako treba upravljati vjerskim objektima u Jerusalemu bila su veoma opterećena politikom.

Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay kazala je da su ta pitanja sada stvar prošlosti nakon što je postignut konsenzus između Izraelaca i Palestinaca.

Američki State Department u pismu od 8. juna naveo je kako želi da se ponovo pridruži UNESCO-u u julu kao punopravna članica i da namjerava da otplati 619 miliona dolara zaostalih obaveza u ratama tokom nekoliko godina.

Zemlje članice odobrile su američki povratak na vanrednoj sjednici ove sedmice, rekao je Blinken.

Povlačenje Sjedinjenih Država 2018. godine – koje su obezbijeđivale petinu sredstava UNESCO-a – izazvalo je pometnju u organizaciji.

Izrael se također povukao iz UNESCO-a nakon odlaska Washingtona. U ovoj fazi nema pregovora o njegovom povratku, tvrdi Azoulay.

Američki zakon zabranjuje Washingtonu da finansira tijela UN-a koja su prihvatila Palestinu kao punopravnog člana. Američki povratak u UNESCO omogućen je nakon odricanja Kongresa u ovoj godini, koje će biti na snazi do kraja 2025. godine, piše FENA.

UNESCO je osnovan na pepelu Drugog svjetskog rata kako bi zaštitio zajedničko kulturno naslijeđe čovječanstva, prenosi Reuters.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here