Home Svijet Britanac koji je usmrtio bolesnu suprugu pušten, preklinjala ga da je ubije

Britanac koji je usmrtio bolesnu suprugu pušten, preklinjala ga da je ubije

0
Britanac koji je usmrtio bolesnu suprugu pušten, preklinjala ga da je ubije

Ovaj 76-godišnjak je priznao da je ugušio Janice, svoju 52-godišnju suprugu, koja je bolovala od raka krvi, u njihovoj kući na ostrvu nakon što ga je “preklinjala” da joj okonča život.

Hunter, koji je u pritvoru u centralnom zatvoru u Nikoziji od januara 2022. godine, bit će odmah pušten iz pritvora.

“Veoma smo zadovoljni današnjom presudom suda što znači da će David uskoro biti na slobodi“, rekao je u ponedjeljak britanski advokat Michael Polak, čija je grupa za pravnu pomoć, Justice Abroad, koordinirala Hunterovu odbranu, prenosi Guardian.

“Izricanje kazne nije bilo jednostavno s obzirom na to da ovakav slučaj nikada prije nije došao pred sudove na Kipru”, dodao je on.

Advokati odbrane, tvrdeći da je uslovna kazna odgovarajuća, podnijeli su opsežnu sudsku praksu iz cijelog svijeta, od Australije do Kanade, Novog Zelanda i Velike Britanije kako bi “pomogli” tročlanom okružnom sudu nakon što je Huntera proglasio nevinim za ubistvo s predumišljajem, ali je kriv za ubistvo iz nehata.

“Rezultat današnje rasprave, kao i prethodna odluka suda kojom je Hunter proglašen krivim za ubistvo, ono je za šta smo se borili u ovom slučaju i David je veoma zadovoljan današnjim ishodom. Ovo je bio tragičan slučaj i težak za sve one koji su u njega uključeni, ali današnja odluka je bila ispravna i omogućava Davidu i njegovoj porodici da zajedno tuguju”, dodao je Polak.

Tokom čitavog slučaja je optuženi imao podršku od jedinog djeteta ovog para, Lesley, koja je govorila o stavu svog oca kada ga je njena majka, oboljela od leukemije i nesposobna da se kreće, molila da je oslobodi onoga što je postati nepodnošljiva patnja.

Hunter je 18. decembra 2021. godine konačno podnio taj zahtjev, ugušivši svoju ženu u njihovoj seoskoj kući izvan Pafosa, primorskog letovališta popularnog među Britancima koji su iseljenici. Zatim je pokušao da se ubije nakon što je pozvao svog brata u Velikoj Britaniji da objasni šta se dogodilo.

Hunter i njegova žena su se upoznali još kada su bili tinejdžeri, a bili su zajedno više od 50 godina. Preselili su se na Kipar nadajući se da će imati “život iz snova u inostranstvu”, ali njena smrt dovela do skoro dvije godine pravnih muka za Huntera u zemlji u kojoj je eutanazija zabranjena i koju moćna grčka pravoslavna crkva smatra tabuom.

Hunter je proveo osam mjeseci dijeleći ćeliju s još 11 muškaraca u centralnom zatvoru u Nikoziji, jedinom zatvoru na ostrvu u Mediteranu. U ponedjeljak mu je rečeno da će se vratiti u zatvor, ali da će odmah biti pušten jer je prema ostrvskom pravnom sistemu gdje se osam mjeseci računa za godinu dana zatvora, odslužio kaznu.

Penzioner je rekao za Guardian, tokom postupaka koji su često bili emotivni, da će, ako ikada bude pušten na slobodu, prvo posjetiti grob svoje supruge na groblju na rubu sela gdje je ona umrla.

“Želim da ostanem na Kipru. Ovo je zemlja u koju smo odlučili da se preselimo i želim da budem blizu nje”, rekao je on. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here