Home Svijet Biden otkazao posjetu Australiji zbog duga SAD-a

Biden otkazao posjetu Australiji zbog duga SAD-a

0
Biden otkazao posjetu Australiji zbog duga SAD-a

Kriza koja se razvija oko gornje granice duga Sjedinjenih Američkih Država potakla je američkog predsjednika Joea Bidena da odgodi planove za posjetu Papui Novoj Gvineji i Australiji, prekinuvši nadolazeće putovanje u Aziju kako bi se mogao vratiti u Washington, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Biden će ipak otići u srijedu u Hirošimu kako bi prisustvovao trodnevnom samitu G7. Nakon toga, trebao je biti prvi američki predsjednik koji je posjetio Papuu Novu Gvineju.

U glavnom gradu Papue Nove Gvineje Port Moresbyju trebao je prisustvovati potpisivanju novog strateškog sporazuma s Mikronezijom i sastati se s čelnicima 18 pacifičkih otoka.

Biden je u Sydneyju planirao prisustvovati sastanku grupe Quad koju čine SAD, Japan, Australija i Indija. Grupa je osnovana sa ciljem suprotstavljanja rastućem utjecaju Kine u indopacifičkoj regiji.

Susreti u Japanu
Biden je rekao novinarima da je telefonski razgovarao s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom kako bi objasnio svoju odluku. “Neplaćanje duga jednostavno nije opcija”, rekao je Biden koji je u pregovorima s republikancima u Kongresu.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da će se Biden moći sastati s Albaneseom i indijskim premijerom Narendrom Modijem dok bude u Hirošimi. Tamo ima planirane i susrete s čelnicima Japana i Južne Koreje.

Bidenov tim također je razgovarao s čelnicima Papue Nove Gvineje kako bi ih obavijestio o svojoj odluci, saopćila je Bijela kuća. Ambasada Papue Nove Gvineje nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar o odgodi, prenose agenije.

Albanese je u saopćenju naveo kako se Biden izvinio što nije mogao posjetiti Australiju i da će nastojati doći u Australiju prvom prilikom. Također je rekao da će kasnije ove godine posjetiti Washington u državnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Bankrot 1. juna
Američko Ministarstvo finansija je procijenilo kako će Sjedinjene Američke Države već 1. juna pasti u bankrot ako Kongres ne podigne gornju granicu duga.

Gregory Poling, stručnjak za Aziju pri Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da bi ograničenje Bidenovog putovanja bilo udarac Papui Novoj Gvineji i Bidenovim naporima da pridobije pacifičke otočne zemlje suočene sa sve većom konkurencijom iz Kine.

”Siguran sam da će Bijela kuća pronaći načina da se to nadoknadi partnerima u kratkom roku. Ali to je dodatni dokaz da nas domaća disfunkcionalnost SAD-a slabi u inozemstvu”, rekao je

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here