Home Sport Formula 1 zbog ramazana napravila presedan uoči početka nove sezone u Bahreinu

Formula 1 zbog ramazana napravila presedan uoči početka nove sezone u Bahreinu

0
Formula 1 zbog ramazana napravila presedan uoči početka nove sezone u Bahreinu

Nova sezona Formule 1 počinje utrkom za Veliku nagradu Bahreina, a utrka će se umjesto u nedjelju voziti u subotu.

Trkaći vikend obično traje tri dana budući da su u petak na rasporedu slobodni treninzi, kvalifikacije su na programu u subotu prije nego li se u nedjelju vozi glavna utrka.

Ipak, ove godine su vozači sa treninzima počeli u četvrtak dok je zvanični početak sezone i utrka za Veliku nagradu Bahreina na rasporedu u subotu, a kao razlog za to jeste muslimanski mjesec ramazan, prenosi Klix.ba.

Bahrein je od 2021. godine domaćin utrke Formule 1, a prethodne utrke su održavane nedjeljom dok će sadašnja utrka biti održana u subotu.

Sveti muslimanski blagdan ramazan počinje 10. marta zbog čega će se utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije na trci u Džedi voziti 9. umjesto 10. marta pa je to utjecalo i na pomjeranje utrke za Veliku nagradu Bahreina jer prema FIA-inim pravilima vozači moraju imati najmanje sedam dana između utrka.

Ove dvije utrke nisu jedine utrke ove sezone koje će se voziti subotom budući da će se Velika nagrada Las Vegasa također voziti u subotu.

“Pronašli smo rješenje tako da evropski navijači mogu gledati utrku sa šoljom kafe u 6:00 ili 7:00 ujutru baš kao što rade Amerikanci tokom utrka u Evropi”, rekao je organizator utrke Renee Wilm.

Podsjetimo, na jučerašnjim kvalifikacijama za Veliku nagradu Bahreina najbrži je bio Max Verstappen dok su iza aktuelnog prvaka svijeta svoje mjesto našli Charles Leclerc te George Russell.

 

(24sata.info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here