Home Regija Zakon o zabrani pušenja FBiH stupio na snagu: Šta kažu iz KUIP-a, kako će se vršiti kontrola

Zakon o zabrani pušenja FBiH stupio na snagu: Šta kažu iz KUIP-a, kako će se vršiti kontrola

0
Zakon o zabrani pušenja FBiH stupio na snagu: Šta kažu iz KUIP-a, kako će se vršiti kontrola

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) će narednih 12 mjeseci, kako je propisano i tekstom Zakona, vršiti preventivne i korektivne mjere provedbe Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, čija je primjena počela jučer.

Naplaćivanje kazni

Iz KUIP-a su kazali za Fenu da se u Zakonu navodi da će se kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona, te da su za kršenje zakona predviđene kazne u rasponu od 100 do 15.000 KM.

Napominju da će nadzor nad primjenom tog zakona obavljati Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje).

Podsjećaju da se u skladu s tim zakonom pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici.

Prema Zakonu, kako se također ističe, vlasnici ugostiteljskih objekata, restorana, kafića i slično, bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, dok u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Istaknuta oznaka

Naglašavaju da će pušenje biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Iz KUIP-a kažu da u objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik, odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

– Podzakonski akti, koji također tek trebaju biti uspostavljeni, podrazumijevaju i uslove za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. U praksi to znači da će ugostitelj tokom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti da ga usluži, ukoliko gost bude insistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta – istakli su iz KUIP-a, piše Avaz.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here