Home Regija Vučić najavio oštre mjere koje će ‘suštinski promijeniti’ Srbiju

Vučić najavio oštre mjere koje će ‘suštinski promijeniti’ Srbiju

0
Vučić najavio oštre mjere koje će ‘suštinski promijeniti’ Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija donijeti veoma oštre mjere koje će suštinski promijeniti srpsko društvo.

“Ogromna tuga je nešto što osjećaju prije svega porodice, ali i svi ostali u Srbiji. Naše je da iz te velike tragedije izađemo ujedinjeni i da pokušamo da neke probleme rešimo na drugačiji način”, rekao je Vučić na RTS-u.

Dodao je da je uloga državnog rukovodstva da se ponaša racionalno.

“Zato smo birani i ne možete uvek da budete tu kada je nešto lepo, već morate da budete tu i kada je najteže”.

Strah od copycat efekta
“Mi moramo, ne zaboravljajući nikada stravične tragedije i ne zaboravljajući žrtve i slaveći tu anđeosku decu i ljude koje su zločinci pobili, da nastavimo da razmišljamo kako da se te stvari nikada više ne ponove”, istakao je Vučić.

Naglasio je da je “na dan kad se desio masakr u školi rekao da se plaši copycat efekta, ali ne zato što je mnogo pametan već zato što je sam to pročitao”: I to se, nažalost, dogodilo već sljedećeg dana.

“Naše je da izvučemo zaključke i donesemo mere. U drugim zemljama državnici kažu – naše su molitve uz vas i to je to. Mislim da smo kao država mi otišli korak dalje”, naveo je Vučić i dodao da je važno da Srbija iz ovih tragedija izađe jača.

Policajci u školama će smanjiti nivo vršnjačkog nasilja
Podsjetio je kako se „monstruozne stvari dešavaju svuda u svetu“. „U Americi ste imali 190 masovnih ubistava, više nego što je proteklo dana u ovoj godini“, kazao je Vučić.

„Ovde je tragedija posebna jer je mnogo dece stradalo. Moramo da napravimo mere i da reagujemo i kao društvo i kao država. Imaćemo povećan broj pedagoga. Sve mere koje predlažu, a koje ne isključuju jedna drugu prihvatićemo“, naglasio je.

Prema njegovim riječima, „policajci u školama će smanjiti nivo vršnjačkog nasilja“. Procjenjuje da bi to moglo biti „za 70 do 80 procenata“.

Govoreći o patrolama oko škola i tržnih centara, Vučić je rekao da će „sve da se pojača od sutra, posebno u prvom trenutku kada razne psihopate misle da je njihov trenutak došao“. Najavio je kako će opremiti neophodnom opremom svih 1.800 škola, „koliko god da košta“. „Srbija ima novca, ako će to biti dodatna psihološka sigurnost za roditelje i decu“, dodao je.

Mjesec dana za vraćanje oružja, nakon toga stroge kazne
Podsjetio je i kako je građanima pružena prilika da u narednih mjesec dana sami predaju nelegalno oružje bez posljedica, nakon čega će se suočiti sa strogim kaznama.

Poslije toga, najavio je pooštrene kazne za nelegalno držanje oružja, te poručio: „Ako vam se isplati da zbog tri metka dobijete pet, 10 ili 15 godina robije – nema problema, onda to uradite sebi“.

Za one koji imaju dozvole, najavio je da će biti „kontrolisani najmanje jedanput godišnje“. „U trenutku kada budu dobili poziv moraju da se jave u roku od 48 sati. Ili će neko da bane kod njih da to pokuša. Da vidimo da li ste osetljivi, da li ste koristili narkotike, što će važiti i za lovce“, naveo je Vučić.

Mjere koje stupaju na snagu, a odnose se na vraćanje nelegalnog oružja bez sankcija, traju do 8. juna.

Optužbe na račun opozicije
Iako nije htio govoriti o politici, kako je rekao, za ponedjeljak je najavio „dodatne političke mere koje će biti preduzete“. No, najavio je “zanimljive političke događaje do kraja maja” te se osvrnuo na najavljeni protest u ponedjeljak.

Poslije nekoliko ranijih masovnih ubistava u Srbiji prethodnih godina niko nije organizovao proteste i tražio ostavke, rekao je Vučić optuživši opoziciju da protestom “vređa žrtve i njihove porodice”, prenijela je agencija FoNet.

“To su stvari koje se ne rade nigde u svetu. Razmislite šta ćemo da radimo ubuduće kad nam se bude dogodila neka tragedija, neka teška saobraćajna nesreća”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, “najavljeni protesti opozicije su uvreda za žrtve i za sve jer neki roditelji još nisu ni sahranili ubijenu decu”.

Odbacio je optužbe da je trodnevna žalost, proglašena od petka, a ne dan poslije ubistva u školi, zbog košarkaške utakmice Partizan – Real, koja se igrala u četvrtak. Naveo je kako je prije proglašenja žalosti bila neophodna istražna i forenzička procedura u školi u kojoj se dogodio zločin, prenosi AJB.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here