Home Regija Tri alarma koja su opominjala da će 14-godišnjak počiniti masakr u školi: Kako niko nije primijetio crtež u stanu?

Tri alarma koja su opominjala da će 14-godišnjak počiniti masakr u školi: Kako niko nije primijetio crtež u stanu?

0
Tri alarma koja su opominjala da će 14-godišnjak počiniti masakr u školi: Kako niko nije primijetio crtež u stanu?

Detalji stravičnog ubistva koje se desilo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kada je K. K. (14), kako se sumnja, pucajući iz pištolja svog oca ubio osam učenika i radnika obezbjeđenja, dok je njih šestoro ranio, ne prestaju da zaprepašćuju Srbiju.

Nakon informacije da su u Kostinom mobilnom telefonu pronađeni detalji koji ukazuju na to da je planirao ovaj zločin, nemoguće je ne zapitati se da li su se mogli vidjeti pokazatelji koji bi mogli naslutiti da će do ovoga doći.

Kosta K. (14) koji je osumnjičen da je počinio stravičan zločin u osnovnoj školi koju je pohađao, trenutno se nalazi u specijalnoj ustanovi gdje se, pored ostalog, prati njegovo psihičko stanje. Kolektivni šok koji je zavladao nakon ovog stravičnog zločina čini se kao da ne popušta, a nova pitanja, poput onih kako nastaviti dalje, kako sa svojom djecom razgovarati o svemu što se dogodilo i kako prevazići tešku traumu, ne prestaju da se nižu.

Kako navodi Nova.rs, među njima je i ono – da li se moglo naslutiti da će do ovoga doći i da li se iz Kostinog ponašanja moglo primjetiti da planira ubistvo svojih vršnjaka, nastavnika i radnika obezbjeđenja?

Detalji iz istrage koji sporadično isplivavaju, a povremeno bivaju i zvanično saopšteni od stane policijskih zvaničnika, ukazuju nedvosmisleno na to da je Kosta višestruko ubistvo detaljno planirao. Kako je rekao visoki policijski zvaničnik Veselin Milić, taj proces trajao je proteklih deset dana.

Mapa u stanu

Policija je ubrzo po dolasku u stan K. K. u Beogradu pronašla rukom ispisane mape koje je dječak imao u svojoj sobi. Prema nekim nezvaničnim informacijama koje su provejavale u javnosti, taj nacrt bio je na stolu u Kostinoj sobi. Takođe, pronađen je i spisak imena djece koju je Kosta, po svemu sudeći, planirao da ubije, koji je takođe pokazao Milić.

Pitanje koje se naćem shodno ovim informacijama jeste kako je moguće da niko iz Kostine okoline mjesec dana nije primijetio crtež i spisak, posebno ako se u obzir uzme da je nađen u njegovoj sobi na vidljivom mjestu.

Telefon

Jedna od informacija koje su ukazivale na K.K. planove jeste i pretraga koju je navodno izvršio na svom mobilnom telefonu. On je naime pretraživao da li će biti krivično odgovoran prema važećim srbijanskikm zakonima ukoliko počini ovakvo krivično djelo.

Pojedinci su otišli i korak dalje, pa su ukazali na to da je Kosta ovaj datum odabrao jer mu se bližio 14. rođendan kada će postati krivično odgovoran. Uz to, navedeno je i da je taj dan odabrao jer je znao da njegovo odjeljenje tog dana prvog časa ima historiju, te da je taj kabinet blizu jednog od ulaza u samu zgradu OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Film o masakru

Pucnjave u školama, nažalost, u nekim društvima odavno su postali svakodnevnica. Sam tragičan događaj, zbog svih jezivih pojedinosti koje ga prate, neretko intrigira javnost, a mladi u takvim situacijama često odgovore pronalaze na internetu. Međutim, ako se sve prethodno uzme u obzir, podatak da je Kosta noć prije masovnog ubistva u školi na Vračaru, gledao blokbaster o masakru u školi, mogao bi se tumačiti kao crveni alarm koji je mogao ukazati da će do nečega doći.

Jedan od Kostinih školskih drugara, koji je razgovarao za francuski “Le soir”, ispričao je da se na spisku Kostinih meta u koje je pucao našao i dječak na čijem je rođendanu bio dva dana ranije. Kako je objasnio, nije mu donio poklon, ali mu je kazao nešto što, posmatrajući iz ove perspektive, para uši.

“Nije mu donio rođendanski poklon, a kasnije mu je rekao – dobit ćeš poklon u srijedu u školi”, naveo je dječak i rekao da je on uspio da se spasi tako što je iskočio kroz prozor, piše Novars.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here