Home Regija Novi predsjednik Crne Gore: Zajedništvo potrebnije nego ikad

Novi predsjednik Crne Gore: Zajedništvo potrebnije nego ikad

0
Novi predsjednik Crne Gore: Zajedništvo potrebnije nego ikad

“Zato su nam više nego ikada potrebni jedinstvo i zajedništvo, jer samo tako možemo napraviti iskorak ka potpunoj demokratizaciji društva i postati dio velike, evropske porodice, kojoj smo oduvijek pripadali. Zato sam odlučan u namjeri da, vršeći predsjedničku dužnost, učinim sve kako bismo postigli stepen društvene kohezije koji je neophodan da bismo nabolje mijenjali sami sebe i ovu našu Crnu Goru”, kazao je Milatović u obraćanju zvanicama.

Poručio je da se nikad više ne smije dozvoliti da se bilo ko osjeća obespravljeno.

“Nikad više ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen za uspjeh u životu. Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu. To je moja priča, za koju želim da postane priča svih nas. Zato su večeras sa nama i brojni univerzitetski profesori, ljekari, kulturni stvaraoci, sportisti, predstavnici medija i NVO, koji su u prethodnom periodu dali veliki doprinos društvenim promjenama u Crnoj Gori, na čemu im svi dugujemo veliku zahvalnost”, istakao je Milatović.

Ukazao je na važnost obrazovanja na budućnost crnogorskog društva, rekavši da je zato pozvao najbolje studente. “Upravo oni predstavljaju naš najveći kapital za budućnost.”

“Podjele u društvu, koje svoju genezu nalaze u decenijama dalekim događajima u prošlosti, odvraćaju pažnju svih nas sa krucijalnih tema. Nerijetko su te podjele izazivane i izazivaju se vještački, često sa namjerom da se prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnih bogatstava, na račun javnog interesa. Umjesto da iznova vodimo davno završene bitke, vrijeme je da izađemo iz busija i okupimo se oko onoga što je zajednički imenitelj svih nas – a to je ljubav. Ljubav prema Crnoj Gori i želja za uređenom zemljom i boljim životom”.

Milatović je rekao da su gosti iz inostranstva dolaskom na svečanost pokazali visok nivo uvažavanja Crne Gore, “kako i dolikuje istinskim prijateljima”.

“Zato ću se iskreno i predano zalagati za razvoj dobrosusjedskih odnosa, jer zajedno možemo mnogo bolje i više. Evropska perspektiva je zajednički imenitelj našeg spoljnopolitičkog kursa i vrjednosni orijentir ka kome se moramo još brže kretati. Zato će Crna Gora biti pouzdan i kredibilan partner svima, a ja lično najdobronamjerniji sagovornik i prijatelj predsjednicima država, u regionu i šire”.

Milatović je rekao da će njegovati politiku mira, podržavati i pokretati inicijative “od zajedničkog interesa za sve nas, duboko vjerujući da je svijet u kojem živimo baš onakav kakvim ga i sami stvaramo.”

Novi predsjednik se obratio i građanima.

“Vi koji ste u protekle tri godine, kao i mnogo puta u našoj istoriji, pokazali zrelost i mudrost i kroz izuzetno turbulentan period vjerovali i podržavali mir, stabilnost i napredak u našoj kući, zaslužujete moju zahvalnost, i obećanje da ću se kao predsjednik svih građana voditi samo opštim dobrom”.

Milatović je govorio i o postignućima na polju borbe protiv kriminala, kao i ekonomiji.

“Koraci koje smo kao društvo u posljednjih par godina, prvi put u posljednje tri decenije, napravili u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, daju nadu da pred našom pravdom nema nedodirljivih. Pravda je možda spora, ali je sigurno da je u Crnoj Gori postala dostižna. Dometi brojnih ekonomskih reformi, uključujući i program Evropa sad, nepovratno su promijenili cjelokupan društveni ambijent, stavljajći ekonomske i socijalne teme u fokus političke borbe. Reforme su u sebi sadržale jak, humani karakter, podižući u značajnoj mjeri životni standard. Prvi put je, u mnogo godina, građanima vraćena nada u bolje sjutra. Pred nama je vrijeme zajedničkih pobjeda koje ćemo izvojevati pameću i odlučnošću, znanjem i mudrošću, radom i zalaganjem, stvarajući ekonomski prosperitetnu državu jednakih šansi, snažnih institucija i zadovoljnih građana”, dodao je.

Milatović je rekao da je današnji događaj istorijski za Crnu Goru i njen razvojni put ka demokratskoj, ekološkoj i državi socijalne pravde, zasnovanoj na vladavini prava.

“Večeras stojim pred vama ispunjen osjećajem ponosa i velike odgovornosti. Ponosa, da kao prvi među jednakima, stanem na čelo zemlje za koju su moji preci i preci mnogih od vas davali živote. Zemlje u kojoj sam rođen i koju sam, gdje god sam bio, nosio u srcu kao najvredniji amanet. Zemlje u koju sam se vratio i u kojom želim da srećno odrastaju i moja i vaša djeca. Odgovornosti – jer sam svjestan nada i očekivanja preko 220.000 građana i građanki koji su mi na izborima ukazali povjerenje. U ovom broju nezabilježeno od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori. Svjestan činjenice da je crnogorska istorija svjedočanstvo o stvaranju, žrtvi o odricanju, inspiraciju za obavljanje funkcije predsjednika tražiću u državotvornom nadahnuću Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića, slobodarskom pregnuću svetorodne loze Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu poslijeratnih generacija.

“Kažu da zemlju ne čine velikom ni teritorija ni koju zauzima, ni broj stanovnika koje ima, već broj ljudi koji u njoj žive i stepen slobode koji žive u toj zemlji. A malo koji narod je kroz istoriju nosio u sebi toliko slobode i skuplje plaćao svoju cijenu, od ovog našeg, crnogorskog. Zato je priča o današnjoj Crnoj Gori priča o ne samo nama samima, već i o našim precima, koji su svojim gorštačkim rukama, mačem i ognjem, vjekovima prkosili raznim osvajačima, hrabro i ponosno braneći svaki njen pedalj i ginuli za njenu čast i slobodu. Zato danas odajem počast svima koji su čuvali i gradili ovu zemlju, i koji su vrlo često imali različite vizije kakva ona treba da bude. Ali su svi oni, bez izuzetka, bili svjesni činjenice da je ona uvijek bila i da će uvijek biti veća od svih nas pojedinačno”, kazao je Milatović.

Priča o današnjoj Crnoj Gori je, kako je rekao, priča i o našim potomcima, koji će “baš poput nas, voljeti svaki kamen ove zemlje i koji će, nadam se, svitati još ljepše majske zore”.

“Sa takvim uvjerenjem i ja danas stupam na dužnost, zagledan u tradiciju sopstvene porodice, u čijim različitostima vidim sliku današnje Crne Gore. Ali, prije svega vodeći računa o budućnosti moje djece i djece svih nas.”

Milatović se zahvalio svojim roditeljima na vrijednostima i moralnim načelima koje su, kako je kazao, pažljivo utkali u njegov karakter, dok se supruzi Mileni zahvalio na “podršci, ljubavi i svakom zajedničkom koraku”.

Predsjednik se svim zvanicama zahvalio na prisustvu. “Živjela nam Crna Gora”, zaključio je.

Milatović je upriličio, sa suprugom Milenom, svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsjednika, a na događaju je oko 700 zvanica.

Među gostima su domaći, kao i evropski i zvaničnici iz regiona, predstavnici političkih partija, medija, NVO sektora, pravosudnih institucija, Vojske, vjerskih organizacija, princ Nikola Petrović…

Obraćanju Milatovića prethodilo je izvođenje crnogorske himne. Himnu je otpjevala sopranistkinja Tamara Rađenović. uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Milatović je današnjim polaganjem zakletve u Skupštini postao novi predsjednik Crne Gore. pišu vijestiHaber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here