Home Regija ISKAZ DJEČAKA-UBICE SMJESTIĆE NJEGOVOG OCA U ZATVOR: On mu je stavio oružje u ruke, kako da diše dok puca

ISKAZ DJEČAKA-UBICE SMJESTIĆE NJEGOVOG OCA U ZATVOR: On mu je stavio oružje u ruke, kako da diše dok puca

0
ISKAZ DJEČAKA-UBICE SMJESTIĆE NJEGOVOG OCA U ZATVOR: On mu je stavio oružje u ruke, kako da diše dok puca

Optužnica koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu u utorak podiglo protiv roditelja dečaka-ubice koji je u OŠ “Vladislav Ribnikar” 3. maja ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, daje potpunu sliku onoga što se kobnog dana dogodilo na Vračaru, izjavio je gostujući na RTS rukovodilac krivičnog odeljenja tužilaštva, Nikola Uskoković.

On je potvrdio i da je dečak-ubica koji je u vreme zločina imao 13 godina i zbog toga nije krivično odgovoran za ubistva, predložen u optužnici da kao svedok bude saslušan na suđenju koje bi posle potvrđivanja optužnice trebalo da zakaže Viši sud u Beogradu.Izvor Kurira podseća da je dečak-ubica putem video linka iz psihijatrijske ustanove na koju je smešten posle masakra koji je priznao, već dao iskaz u istrazi koja se u to vreme vodila samo protiv oca, dok je njegova majka imala status svedoka.

– Ubica iz “Ribnikara” nije imao zakonsku obavezu da svedoči u istrazi koja se vodila protiv njegovog oca, jer su najbliži srodnici. Međutim, i pored toga, on je sam pristao da svedoči i dao je detaljan iskaz na kom se dobrim delom temelji i optužnica. Praktično je potvrdio sumnje da mu je otac “stavio oružje u ruke”, vodio ga u streljanu i na salaš da uči da puca u siluete ljudi i koncentrične krugove, kako da stoji i diše dok ispaljuje hice – otkriva sagovornik i dodaje da je iskaz najmlađeg masovnog ubice važan dokaz protiv oca i u smislu toga koliko je lako došao do dva pištolja i šest okvira sa 92 metka, koje je otac, kako je potvrđeno i u optužnici, čuvao u plastičnoj kutiji u rancu, koji je nosio i kada su išli zajedno da vežbaju gađanje.Osim iskaza dečaka-ubice, tokom istrage su prikupljeni i drugi dokazi – iskazi svedoka, nalazi veštaka, materijalni tragovi.

– Na osnovu svih prikupljenih dokaza, utvrđeno je da je dečak prvi put očev pištolj uzeo 24. aprila i to kada je bio sam u kući. Prekrio je kameru koja se nalazi u dnevnoj sobi, uzeo oružje, a potom ga vratio na svoje mesto. Međutim, 1. maja ponovo je uzeo dva očeva pištolja i municiju i stavio ih u svoju sobu. Iz dokaza proizilazi da je prvomajske praznike proveo kod prijatelja i rodbine, a da je potom prvog radnog dana 3. maja pištolje stavio u ranac, namerno zakasnio na čas i ubio najpre radnika obezbeđenja, dve dežurne učenice, devojčicu koja je stajala pored klavira, a potom ušao u svoje odeljenje koje je imalo čas istorije i pucao u drugare iz školske klupe i nastavnicu – podseća sagovornik šta se navodi u optužnici napisanoj na 267 strana.

Kada je završio krvavi pohod, dečak ubica je izašao ispred škole i pozvao policiju koja je došla i uhapsila ga. – Prikupljeni materijalni tragovi doveli su do toga da se na optužnici nađe i ime majke dečaka-ubice, pošto je na čauri pronađenoj pored vrata učionice otkriven i njen DNK – podseća izvor.

Iskazi koje su odgovorno lice i instruktor u streljani dali, a u kojima su tvrdili da nisu videli trinaestogodišnjaka da puca, nisu bili u skladu sa ostalim dokazima, snimcima i iskazima, i zbog toga su i oni optuženi za lažno svedočenje.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here