Home Regija Brnabić: Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

Brnabić: Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

0
Brnabić: Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

Krimska platforma je međunarodna diplomatska inicijativa za konzultacije i koordiniranje, formirana na poziv Ukrajine, a okuplja dužnosnike ukrajinske vlade i međunarodne stručnjake čiji su fokus “kriteriji za reintegriranje Krima”, nakon što je Moskva anektirala taj ukrajinski poluotok 2014. godine.

Brnabić je istaknula da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpjeli Ukrajina i njezin narod, javio je Radio Slobodna Europa (RSE).

“Nastavit ćemo posvećivati posebnu pozornost humanitarnoj situaciji u Ukrajini i pružati joj pomoć, o čemu svjedoči i naša odluka da doniramo robu i lijekove za ublažavanje humanitarnih patnji”, rekla je Brnabić.

Srbija je “pravi prijatelj” Ukrajini, dodala je.

Brnabić je istaknula spremnost Srbije da sudjeluje u poslijeratnoj obnovi Ukrajine i podrži njezine europske integracije, prenoseći svoja iskustva”.

Njezino sudjelovanje na Samitu krimske platforme uslijedilo je nakon ovotjednog sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na regionalnom skupu u Ateni.

Vučić je, ocijenivši razgovor kao “iskren, otvoren, prijateljski i konstruktivan”, istaknuo da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uvjeren da neće biti ni promjene stava Ukrajine u pogledu teritorijalnog integriteta Kosova, čiju neovisnost Ukrajina nije priznala.

“I Ukrajina želi imati pravno čistu situaciju”, rekao je Vučić novinarima u Ateni nakon sastanka sa Zelenskijem.

Hina podsjeća da je Srbija potpisala deklaracije UN-a kojima se osuđuje ruska invazija na tu zemlju, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Brnabić je u travnju ove godine, na panelu Bloomberg konferencije u Dublinu, također istaknula da Srbija nije neutralna u pogledu rata u Ukrajini, te da je jasno osudila rusku invaziju.

Dodala je da su “ljudi u Srbiji ljuti” što se isti princip poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta u međunarodnoj zajednici ne primjenjuje kada je u pitanju Kosovo, koje Srbija po odredbama državnog ustava smatra svojim teritorijem i ne priznaje mu neovisnost koju je Priština jednostrano proglasila 2008. godine. .Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here