Home Regija Borrell: Evropska unija gubi strpljenje s Kosovom i Srbijom, nudimo im rješenje

Borrell: Evropska unija gubi strpljenje s Kosovom i Srbijom, nudimo im rješenje

0
Borrell: Evropska unija gubi strpljenje s Kosovom i Srbijom, nudimo im rješenje

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da države Evropske unije gube strpljenje zbog napete situacije na sjeveru Kosova.

Borrell je na press konferenciji u Briselu, zajedno s premijerom Albanije Edijem Ramom, rekao da su Kosovo i Srbija dobili prijedlog za hitno rješenje situacije.

“Jasno sam dao do znanja i to je jučerašnji stav država članica da bi strane trebale eskalirati situaciju i pronaći rješenje unaprijed na temelju evropskog prijedloga koji im je predložen na stolu prošle sedmice. Složili smo se da su potrebni hitni koraci i hitna rješenja, a države članice se slažu oko te hitnosti i gube strpljenje sa situacijom koja nastavlja eskalirati”, rekao Borrell.

Borrelli se zahvalio Rami na njegovim “naporima” da poboljša situaciju. Sjedinjene Američke Države također su dale podršku planu u tri tačke koji je predložila EU.

Deeskalacija trenutne situacije, novi izbori i povratak dijalogu tri su tačke koje međunarodni predstavnici spominju kao zahtjeve za Kosovo i Srbiju.

Od kraja maja na sjeveru Kosova traju napetosti nakon početka demonstracija lokalnih Srba koji su se protivili obnašanju dužnosti novih gradonačelnika iz općinskih prostorija. Protesti su počeli nasilno, a kao rezultat povrijeđeno je oko 30 vojnika KFOR-a i nekoliko kosovskih policajaca, kao i novinari i medijske ekipe.

Situacija je eskalirala 14. juna kada su srpske snage otele trojicu kosovskih policajaca na teritoriju zemlje. Sva tri policajca puštena su u ponedjeljak.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here