Home Regija Ambasadorka SAD Juliane Smith: NATO zabrinut zbog Zapadnog Balkana

Ambasadorka SAD Juliane Smith: NATO zabrinut zbog Zapadnog Balkana

0
Ambasadorka SAD Juliane Smith: NATO zabrinut zbog Zapadnog Balkana

“Svi saveznici NATO-a pažljivo prate situaciju na terenu na Zapadnom Balkanu. Zabrinuti smo zbog sve većih znakova nestabilnosti i nekih žarišta gde smo kao rezultat videli porast nasilja”, izjavila je Smit uoči sastanka ministara odbrane zemalja alijanse 11. i 12. oktobra.

Povodom nedavne odluke NATO-a da pojača prisustvo na Kosovu, američka ambasadorka je potvrdila da komandat NATO za Evropu razmatra da li KFOR ima odgovarajući nivo sposobnosti i spremnosti da se pripremi za rešavanje potencijalnih nepredviđenih situacija. Dodala je da je alijansa spremna da pomogne ako su potrebne dodatne snage NATO-a na Kosovu.

“Nastavićemo da šaljemo poruke našim prijateljima u regionu da je jedini put ka normalizaciji kroz dijalog koji vodi EU i koji ima snažnu podršku širom NATO”, rekla je Smit, istakavši neophodnost za korake ka deeskalaciji.

NATO je pojačao prisustvo vojnika na Kosovu u okviru mirovne misije KFOR posle napada 24. septembra u selu Banjska kod Zvečana na severu Kosova.

Policiju Kosova je napala grupa naoružanih i uniformisanih lica. Tada je poginuo jedan kosovski policajac, a kasnije su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti. Zvanična Priština je za napad u Banjskoj optužila Beograd i predsednika Aleksandra Vučića, što je Srbija negirala.

Milan Radoičić, bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba, Srpske liste, preuzeo je odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud je doneo odluku da ga pusti iz pritvora, uz meru zabrane napuštanja teritorije Srbije.Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here