NaslovnicaRegijaAmbasador SAD na Kosovu: Tema od interesa je da li je Radoičić...

Ambasador SAD na Kosovu: Tema od interesa je da li je Radoičić nabavljao oružje u Tuzli

Objavljeno:

spot_img

Pitanje odgovornosti za napad na kosovsku policiju u Banjskoj ne završava izjavom bivšeg potpredsjednika Srpske liste Millana Radoičića da je organizovao napad, kaže američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenir.

– Rekao bih da je prava stvar za naše sigurnosne službe i druge partnere da nastave pokušavati razumjeti što se dogodilo. Sjedinjene Države su bile jasne, oni koji su odgovorni za napad moraju odgovarati. To ostaje naš stav. Nastavit ćemo pokušavati shvatiti što se dogodilo, ko je odgovoran i zašto – rekao je.

Upitan da li SAD imaju saznanja o planovima naoružane grupe u Banjskoj, te je li službeni Beograd na bilo koji način umiješan u napade na kosovsku policiju, Hovenir je rekao da se SAD još uvijek informišu o ovom slučaju.
Napad nije bio spontan

On je ponovio kako SAD vjeruju da napad nije bio spontan i da ga je “koordinirala” grupa koja je koristila “sofisticirano” vojno oružje, od čega je veći dio srpskog porijekla, s ciljem destabilizacije sjevera Kosova.

Upitan imaju li SAD saznanja o tvrdnjama da je Radoičić od januara do septembra ove godine nabavljao oružje iz Tuzle, Hovenier je rekao da se ta tema smatra “od interesa”.

– Važno je da su vlasti Srbije počele analizirati ono što bih ja nazvao lancem nadzora nad materijalom. Bilo je materijala proizvedenih u Srbiji koji su nekako završili u opremi za naoružanje u Banjskoj. To je nešto što moramo razumjeti i riješiti. Ne mogu dokazati tvrdnje da su te stvari došle odavdje ili odandje, iz Tuzle, treba još raditi.
Pozvati na odgovornost

Na pitanje da li će SAD uvesti sankcije Srbiji zbog napada u Banjskoj, Hovenir je rekao da američke vlasti još uvijek pokušavaju razumjeti više.

– Čvrst je stav američke vlade da odgovorni za ovaj zločin, kao za zločin ubistva policajca, za korištenje sile za kontrolu vjerskog objekta, za sudjelovanje u razmjeni vatre sa policijom i sigurnosnom službom Kosova, moraju se smatrati odgovornima. Moramo dovršiti ovaj proces, ali ćemo biti aktivno uključeni u ovaj proces kako bismo osigurali da odgovorni budu pozvani na odgovornost. prenosi AvazHaber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...

Ugostiteljski objekti do 50 m² mogu biti samo ‘pušački’ ili ‘nepušački’. Veći moraju odvojiti pušače i hranu

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi...