Home Nekategorisano Potražnja građevinskih mašina stalno raste – iznajmiti ih ili uložiti u kupovinu

Potražnja građevinskih mašina stalno raste – iznajmiti ih ili uložiti u kupovinu

0
Potražnja građevinskih mašina stalno raste – iznajmiti ih ili uložiti u kupovinu

Sa porašću građevinskih aktivnosti raste i potražnja za građevinskim mašinama, koje su neophodne i za mnoge druge poslove, a kamoli za izgradnju objekata i drugih vrsta građevinskih poduhvata.

Pogledamo li oko dok se vozimo ili šetamo ulicama, vidimo da se svuda nešto gradi – pa zato nije ni čudo što su tražene građevinske mašine, ali i radnici koji njima upravljaju. Koje su to građevinske mašine koje se najčešće traže i kakva je isplativost ako neko hoće da investira u njihovu kupovinu?

Na tržištu su vrlo tražene makazaste platforme – iznajmljivanje i cena zavise od toga da li je mašina nova ili polovna

Kada kažemo visinski radovi ili prenošenje tereta velike težine, ne zamišljamo kako to obavlja čovek sa svojih deset prstiju – već kako to mašina radi umesto njega. A mašine za visinske radove nisu potrebne samo za izgradnju, već i za popravke i održavanje i unutrašnjosti i spoljašnjosti nekog objekta. Jedna od najkorisnijih i najefikasnijih mašina za takve radove, čiji je obim toliko širok, svakako jesu makazaste platforme. Za iznajmljivanje makazastih platformi cena je niža, dok za kupovinu, naravno, viša. Pitanje koje se nameće jeste – šta se više isplati. Kupiti staru ili novu mašinu, ili ih pak iznajmljivati po potrebi? Svakako to zavisi od mnogo faktora, a najvažniji je koliko određena firma ili preduzetnik imaju novca koji mogu uložiti.

Koje mašine još mogu da budu korisne, pa čak i neophodne manjim građevinskim firmama i preduzetnicima

Postoje mnoge druge mašine koje zamenjuju ljudsku snagu i obavljaju poslove na nepristupačnim mestima koji mogu biti od onih na gradilištu i stovarištu do onih u prodavnicama i, recimo, poljoprivrednim gazdinstvima. To su, na primer auto dizalice, koje su zadužene za težak teret, prenose ga i time olakšavaju posao i štede vreme. Za teško dostupna mesta koriste se takozvane samohodne korpe – koriste se za velike visine i za lakše pristupanje mestima koja su teško dostupna, unutra ili napolju. Obično uključuje korpu u kojoj radnik na bezbedan način može da obavlja posao na ugradnji ili servisiranju. Bez ove vrste mašina nezamisliv je rad  u građevinarstvu. Viljuškari su vrsta mašine koja je okretna i laka za rukovanje, i neophodna je, na primer, u marketima za prenos robe

Telehendleri svoju popularnost duguju mogućnostima koje nude

Telehendler je efikasna mašina koja je poznata po tome što imaju teleskopsku dizalicu na koju je moguće postaviti razne dodatke, kao što su korpe, kuke i slično, što omogućava da se obavi širok spektar radova. Postoje klasični i rotacioni telehendleri, i tu su kada se grade stambene ili poslovne zgrade, ali i kada je potrebno da se neki teren raščisti, utovari ili istovari.

Kod svih mašina nas zanima i rukovanje i održavanje

Za ove mašine koje smo pomenuli važno je da njima upravljaju stručna lica, odnosno obučeni vozači, kako bi životni vek mašine bio duži, i kako bi pre svega rad bio bezbedan. Takođe, važno je da ne troše mnogo energije za rad, odnosno da budu ekonomični. Ono što će doprineti dužem trajanju svih mašina jeste i redovno servisiranje, i to kod onih koji su stručni za te vrste mašina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here