Home Nekategorisano Kako odabrati najkvalitetnija sigurnosna vrata za svoj dom?

Kako odabrati najkvalitetnija sigurnosna vrata za svoj dom?

0
Kako odabrati najkvalitetnija sigurnosna vrata za svoj dom?

U današnje vreme sigurnosna vrata više nisu luksuz, već preka potreba. Nekada je ova vrsta vrata bila itekako skupa, pa su sebi mogli da priušte samo oni koji imaju novca. Danas to nije slučaj. Sigurnosna vrata mogu se kupiti kako od domaćeg proizvođača tako i iz uvoza i to po vrlo pristupačnim cenama. 

Činjenica je da živimo u vremenu u kojem je finansijska kriza uzela maha, pa tako iz medija ali i iz svog neposrednog okruženja sve češće možete čuti da je neki stan obijen kao i da su iz njega pokradene neke dragocenosti. 

Da se ovako nešto ne bi desilo i vama, savetujemo vas da ulazna vrata stana ili kuće osigurate na vreme, naročito ako planirate duže odsustvo zbog odlaska na godišnji odmor. 

U nastavku teksta pišemo vam o tome kako da odaberete dovoljno kvalitetna sigurnosna ulazna vrata koja će ispuniti sva vaša očekivanja.

Koja su najbolja sigurnosna vrata za kuću/stan i kako odabrati prava?

Za početak odgovorite sebi na sledeće pitanje: “koliki stepen zaštite želite da imate kupovinom sigurnosnih vrata”? Većina vas će reći da želi najbolju moguću zaštitu, što je i logičan odgovor. Zbog toga vas savetujemo da posebnu pažnju obratite na to da šarke ulaznih vrata budu čelične konstrukcije jer su se pokazali najboljim na tržištu kada je zaštita od obijanja u pitanju

Takođe, sigurnosne brave od cilindra, kao i tzv. kasa brave ili još bolje njihova kombinacija u startu će demotivisati svakog lopova na bilo kakve provale. 

Najvažnije karakteristike dobrih sigurnosnih vrata

Sva ulazna vrata koja nemaju sigurnosni sistem zaštite mogu biti potencijalni plen svima onima koji se bave nekim nelegalnim poslom, kao što je obijanje stanova. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu, razmislite da vam sledeća investicija bude upravo ulaganje u nova ulazna vrata sa adekvatnim sistemom zaštite. 

Kada birate vrata, svaki prodavac će vas pitati kakve brave želite da budu ugrađene, da li cilindar brave ili možda kasa brave. Generalno, nećete pogrešiti za koju god kombinaciju da se odlučite. 

Glavna razlika je ta što se cilindar brave mogu mnogo lakše zameniti u slučaju da dođe do nekog ozbiljnijeg kvara. Ipak kod ovakvih brava nemoguće je napraviti duplikat ključeva što govori o stopostotnoj zaštiti od obijanja. Ključ se izrađuje samo u jednom primerku i ima ga samo vlasnik stana/kuće. Isto tako, gledajte da cilindar bude izrađen od što kvalitetnijeg materijala kao što je kaljeni čelik jer je onda brava znatno otpornija na bilo kakva oštećenja i duže traje.

Kasa brave su poznate po tome što garantuju jak bezbednosni sistem zaštite s obzirom da se zaključavanje sprovodi u najmanje tri pozicije, pa provalnici kada vide ovu vrstu brave u startu odustaju od bilo kakvog obijanja.

Koji su najpopularniji proizvođači sigurnosnih vrata?

Modela sigurnosnih vrata ima mnogo, a cene variraju od proizvođača do proizvođača. S obzirom da se ovde radi o osiguravanju bezbednosti vas i vaših najmilijih kao i svih vrednih stvari koje držite u stanu ili kući, na dobrim ulaznim vratima ne treba štedeti. 

Raspitajte se kod poznanika ili prijatelja koji proizvođači spadaju u red boljih kako biste sebi olakšali posao pri donošenju konačne odluke. 

Jedan od regionalnih lidera u proizvodnji sobnih i ulaznih vrata jesu vrata “Braća Marić”. Ova firma već duži niz godina plasira svoje proizvode van teritorije Srbije s obzirom na visok nivo profesionalizma i kvaliteta svih svojih proizvoda, pa i kada se radi o sigurnosnim ulaznim vratima. 

Kako održavati ulazna vrata?

Nešto što većinu može zanimati jeste kako funkcioniše održavanje vrata. U zavisnosti od toga da li se radi o drvenim, pvc vratima, vratima od medijapana ili aluminijumskim ulaznim vratima, zavisiće i sam princip održavanja. Ipak, kod svih sigurnosnih vrata važi jedno isto pravilo kada je održavanje u pitanju a to je da s vremena na vreme proveravate da li su šarke podmazane i da li mehanizmi za zaključavanje funkcionišu kako treba. 

Trudite se da ulazna vrata nikako ne zatvarate jako kako se šarke ne bi oštetile. Laganim pokretima ih svaki put otvarajte i zatvarajte a isto to napomenite svim vašim ukućanima. 

Koliko dugo traju sigurnosna vrata?

Od toga koji model ulaznih vrata izaberete, do toga kako ih održavate zavisi zapravo koliko će vam ona trajati. Takođe, izbor brave može uticati na to koji vremenski period će vas služiti vrata ali i od kog ste ih proizvođača kupili. 

Bez obzira na sve, svaka nova ulazna vrata moraju biti pod garancijom barem nekoliko godina (kod nekih proizvođača i do deset) jer se radi o nešto skupljoj stavki kada je investiranje u pitanju. Garancija najčešće pokriva neke sitne troškove poput manjeg oštećenja cilindra ili brave, kvar usled problema sa otključavanjem i zaključavanjem i sl. 

Kako prepoznati kvalitetna ulazna vrata?

Vrata koja traju godinama su ujedno i kvalitetna vrata. To znači da imaju kvalitetnu konstrukciju, solidnu debljinu krila, otporna su na provalu, i imaju dodatne zaštitne elemente. 

Glavni zadatak svih ulaznih vrata je obezbediti dobru toplotnu i zvučnu izolaciju, ali i onemogućiti provalnicima lak ulazak u stambeni prostor. 

Činjenica je da svi mi želimo da se osećamo sigurno i opušteno nakon što zatvorimo svoja ulazna vrata. Ukoliko niste uvereni da li su vam vrata dovoljno bezbedna, pokušajte da procenite njihovu jačinu konstrukcije ili pozovite neko stručno lice za obavljanje ovog dela posla. 

Postoji određeni set pravila kojih bi valjalo pridržavati se ako želite da bude 100% sigurni da ste odabrali prava sigurnosna vrata za svoj dom. Neka od njih su: debljina krila vrata ne bi smela biti manja od 6cm, debljina čeličnog lima bi trebala da se kreće u rasponu od 0,8-1,8mm i sl. 

Da li je moguće kombinovati estetiku i sigurnost kod ulaznih vrata?

Zahvaljujući velikoj ponudi na tržištu kada je proizvodnja sigurnosnih vrata u pitanju, danas možete pronaći itekako lepo dizajnirana vrata koja plene svojim spoljašnjim izgledom. To znači da oni ozbiljniji proizvođači nisu zanemarili estetski momenat koji je za mnoge važan, a ne samo pouzdan princip zaštite. 

Pa tako, lako možete pronaći nova ulazna vrata koja ne narušavaju kompletan izgled zgrade u kojoj živite, već naprotiv. Veliki raspon boja i modela omogućava svakom kupcu da pronađe savršena ulazna vrata za svoj dom. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here