Home Magazin Želite se riješiti nadutosti? Dijetetičarka otkriva što vam u tome može pomoći

Želite se riješiti nadutosti? Dijetetičarka otkriva što vam u tome može pomoći

0
Želite se riješiti nadutosti? Dijetetičarka otkriva što vam u tome može pomoći

Međutim, registrirana dijetetičarka Molly Hembree za portal Eat This izdvojila je nekoliko stvari za koje vjeruje da pozitivno djeluju protiv nadutosti i sprječavaju njezinu pojavu.

Kao jednu od najvažnijih stvari dijetetičarka spominje prestanak pušenja. Kako objašnjava, pušenje može dovesti do nadutosti trbuha. Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scandinavian Journal of Gastroenterology pokazuje da je pušenje bilo povezano s funkcionalnom nadutošću i zatvorom.

Osim prestanka pušenja, Hembree ističe kako se nadutosti možemo riješiti i izbjegavanjem stresa. Naime, dosadašnja istraživanja otkrila su jasnu poveznicu između velikih količina stresa i nadutosti, odnosno probavnih problema općenito.

Stres je naročito štetan za one ljude koji pate od sindroma iritabilnog crijeva jer kod njih mentalni stres može stvoriti grčeve u debelom crijevu, što dovodi do nelagode, bolova i nadutosti.

Dijetetičarka također ističe važnost izbjegavanja onih namirnica za koje je poznato da uzrokuju nadutost. To su najčešće pržena hrana, mlijeko i mliječni proizvodi, namirnice bogate rafiniranim šećerom i određeno povrće poput brokule, cvjetače, prokulica ili kelja.

Isto tako, istraživanja su pokazala da nadutost možemo spriječiti izbjegavanjem konzumiranja gaziranih pića, bilo da je riječ o slatkim pićima ili gaziranoj vodi s okusom. Ugljikov dioksid u ovim pićima povećava volumen želuca i stimulira receptore istezanja, što dovodi do epigastrične nelagode, prepoznate kao nadutost. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here