Home Magazin Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

0
Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se očekuje daljnje širenje.“Imam podatak da je prošli mjesec bilo par pojedinačnih slučajeva, ali nije dokazano zato što nije bilo sterologije na Kliničkom centru da bi se dokazalo. Trenutno ima par pacijenata sa određenim simptomima, ali nije dokazano da je to veliki kašalj. Znam da je kod susjeda u Hrvatskoj prisutan veliki broj, očekujemo da će se pojaviti ovdje kod nas, samo je pitanje trenutka”, navodi specijalista porodične medicine, Mirela Mandžić – Čutuna.

Osim velikog kašlja, proteklih dana Evropom hara i dalje nepoznata respiratorna infekcija.

“Mi u posljednjih 15 dana imamo nesvakidašnje situacije u ordinacijama gdje imamo virusna oboljenja kod djece, sa jasnom virusnom respiratornom infekcijama, sa jasnom kliničkom slikom, sa slikom zapaljenja, a za 4 dana imamo promjene na rengenskim snimcima na plućima, u smislu upale pluća”, kaže pedijatrica, Aleksandra Vladičić.

Umirujuće poruke iz Kine
Iako su nespecifične respiratorne infekcije prvobitno uočene u Kini, zvaničnici su stava da nema bojazni od nove epidemije.

“Težina bolesti ne pokazuje posebne promjene u odnosu na prošlost. Liječenje slijedi konvencionalne metode, a većina je efikasna. Dakle, samo je ove godine više slučajeva, ali iz perspektive samog virusa, nije bilo mutacije”, navodi pulmolog, Qin Qiang.

Ministar vanjskih poslova Kine, Wang Yi, dodaje: “Nedavno smo vidjeli neke grupe slučajeva gripe među djecom u određenim dijelovima Kine. Zapravo, to je vrlo česta pojava u mnogim zemljama i u Kini je to u potpunosti stavljeno pod kontrolu”.

Prisutni virusi karakteristični za ovo doba godine
Tu je i koronavirus, koji je, kako navodi struka, postao dio svakodnevnice. Ohrabrujuće je što nema teških kliničkih slika.Ne testiraju se pacijenti puno, nema zvanične obaveze za testiranjem, ali jednom sedmično ili dva puta, svaki doktor ima jednog ili dva pacijenta koji su se testirali i koji su pozitivni. Veoma je teško razlikovati običnu prehladu od koronavirusa, veoma su slične tegobe, bolovi u grlu, glavobolja, temperatura oko 38, ništa previše visoko, stomačne tegobe, umor, to je ono što ima i obična prehlada”, kaže specijalista porodične medicine, Zaim Jatić,piše N1

Liječenje svih virusa može biti učinkovito, ukoliko je pravovremeno.

“Za sve virusne oblike je praktično ista simptomatska terapija. Mi moramo na osnovu izolacije virusa ili na osnovu adekvatne rendgenske CT snimke, magneta ustanoviti da se zaista radi o virusnoj upali, ukoliko se radi o bakterijskoj upali, ona obično nastaje kao komplikacija te virusne upale, i onda nam tu pomažu antibiotici kojih mi imamo u dovoljnom broju i imamo dosta efikasnih antibiotika. Samo je ovdje problem da to sve bude relativno na vrijeme i po protokolu”, kaže epidemiolog, Ednan Drljević.

No, povećan broj oboljelih, naročito najmlađih, te teže kliničke slike, između ostalog posljedica su i niže stope vakcinacije djece, napominje struka.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here