Home Magazin VAŽNOST MENTE U VAŠEM DOMU

VAŽNOST MENTE U VAŠEM DOMU

0
VAŽNOST MENTE U VAŠEM DOMU

Prema feng šui učenju, biljke treba staviti i u kuhinju koja je dio elementa vatre.

Ako želite li da privučete novac i sreću, obavezno posadite nanu ili mentu.

Podsjetimo, čaj od nane brojni medicinski stručnjaci, ljekari i nutricionisti preporučuju da se konzumira na dnevnoj bazi.

Prvobitno autohtona u Evropi i na Bliskom istoku, nana se danas uzgaja u mnogim krajevima širom svijeta. Ona ima prijatan i delikatan ukus, a služi kao osvježavajući napitak čak i onda kada ne pomaže nekoj bolesti, jer je nana odlična za um i tijelo.

Menta je sjajan izvor mangana, bakra i vitamina C. Osim toga, u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Otčepljenje sinusa

Menta u sebi sadrži mentol, koji je prirodni dekongestiv (sredstvo za otčepljenje nosa), pružajući olakšanje sinusima od pritiska, koji se događa u stanjima prehlade i alergije. Topla tečnost od nane može da ublaži upalu grla koja je prirodan propratni efekat sezonskih simptoma prehlade.

Gubitak težine

Aroma ulja peperminta i neke od njenih organskih komponenti imaju moć da eliminišu apetit, tako da i sam miris ove supstance može negativno da utiče na prejedanje, a zatim i na gojaznost.

Kašalj

Čaj od nane smatra se jednim od najboljih oružja protiv svih vrsta kašlja. On odlično djeluje kao okrepljujuće i umirujuće sredstvo i stimulans, a velike zasluge ima i kao efikasni čistač sluzi i sekreta iz pluća.

Bol u mišićima

Nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu ublažavanju bolova u mišićima. Mentol kao jedna od glavnih komponenti nane pomaže u ublažavanju upaljenog mišićnog tkiva.

Gasovi

Ispijanje čaja od nane ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma, tako što opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.

Mučnina i bol u želucu

Poznati narodni lijek za stanje mučnine i bolova u želucu svakako je najobičniji čaj od nane, piše Krstarica.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here