NaslovnicaMagazinŠto se može dogoditi ako svaki dan pijete gazirane napitke?

Što se može dogoditi ako svaki dan pijete gazirane napitke?

Objavljeno:

spot_img

Vaši su bubrezi odgovorni za filtriranje toksina i regulaciju ravnoteže tekućine, što igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Pretjerana konzumacija gaziranih pića može povećati rizik od problema s bubrezima, poput kronične bolesti bubrega i bubrežnog kamenca, piše City Magazine.

Veza između gaziranih pića i bubrežnog kamenca

Veza između sode i bubrežnog kamenca ozbiljan je razlog za zabrinutost. Visok udio fruktoze u gaziranim pićima sa šećerom može dovesti do povećanog stvaranja mokraćne kiseline i stvaranja kamenaca od kalcijevog oksalata.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu “Urology Research & Practice” pokazala je da je česta konzumacija pića zaslađenih šećerom povezana s većim rizikom od stvaranja bubrežnog kamenca.

No, nije prvi put da se ta veza uspostavlja. Ranija studija objavljena u Journal of the American Society of Nephrology 2013. otkrila je da je konzumacija pića zaslađenih šećerom povezana s većim rizikom od stvaranja bubrežnih kamenaca, dok je konzumacija kave, čaja, piva, vina i soka od naranče povezana s manji rizik.

Kronična bubrežna bolest (CKD) i gazirana pića

Kronična bubrežna bolest (CKD) progresivno je i teško stanje koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta, objašnjava Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti (NIDDK). To je stanje koje karakterizira postupni gubitak funkcije bubrega tijekom vremena, što dovodi do nakupljanja otpada i tekućine u tijelu. Tijekom proteklih nekoliko godina sve je više dokaza koji upućuju na vezu između konzumacije gaziranih pića i KBB-a.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...