NaslovnicaMagazinŠta ukazuje na neplodnost kod žena i muškaraca

Šta ukazuje na neplodnost kod žena i muškaraca

Objavljeno:

spot_img

Ukoliko već neko vrijeme pokušavate da se ostvarite kao roditelji, a ne uspijevate, normalno je da će to početi da vas brine. Međutim, postoje znaci neplodnosti na koje treba obratiti pažnju.

Neplodnost pogađa oba spola
Prvenstveno, uvijek je važno da se konsultujete s ljekarom ako ste zabrinuti zbog neplodnosti. Prije nego što prebrzo donesete zaključke, budite svjesni da je za rođenje bebe potrebno dvoje. Stoga problem ne mora biti s vaše strane, muškarce također pogađa neplodnost.

Znaci neplodnosti kod žena
Izostanci menstruacije – Jedan od najčešćih znakova da ne možete da ostanete trudni jesu izostanci menstruacije, tačnije problemi s ovulacijom. Ako nemate menstruaciju nekoliko mjeseci, to vjerovatno znači da nemate ni ovulaciju. Međutim, stres i ishrana također mogu utjecati na menstruaciju.

Hormonske fluktuacije – Ako imate smanjen seksualni nagon, prorjeđuje vam se kosa, pojavljuju se maljavost na licu i problemi s kožom, to može upućivati na hormonsku neravnotežu koja utječe na vašu plodnost. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, konsultujte se s ljekarom.

Neredovne menstruacije – Osim toga da uopće nemate menstruaciju nekoliko mjeseci, nepravilan menstrualni ciklus također može biti znak potencijalnih problema s plodnošću. Ne samo da vam otežava da izračunate ovulaciju već to može biti znak i sindroma policističnih jajnika koji je uobičajen uzrok ženske neplodnosti.

Endometrioza – Uobičajeni znaci endometrioze uključuju teške i bolne menstruacije koji su toliko jaki da vas sprečavaju da normalno živite svoj život. Također, bol tokom odnosa može biti jedan od simptoma. Ako sumnjate na endometriozu, obavezno porazgovarajte s ljekarom.

Simptomi neplodnosti kod muškaraca
Erektilna disfunkcija – Problemi sa održavanjem erekcije mogu biti znak hormonskih problema koji mogu biti uzrokovani muškom neplodnošću.

Bol u testisima – Bilo kakav bol ili otok u testisima može ukazivati na probleme s plodnošću kod muškaraca. Također, ako su testisi mali i čvrsti, to bi mogao biti još jedan razlog za zabrinutost i trebalo bi da posjetite ljekara.

Problemi s ejakulacijom – Nemogućnost ejakulacije će dovesti do problema s plodnošću i to je znak da treba da se obratite ljekaru.

Nizak seksualni nagon – Bilo kakve promjene u libidu muškarca mogu ukazivati na promjene hormona. Ako želite da dobijete bebu, a primijetili ste pad libida, onda bi to mogao biti znak problema s plodnošću.

U svakom slučaju, ne odustajte. Čak i da imate probleme s nekim od ovih simptoma, većina njih je rješiva. U konsultaciji s ljekarom saznat ćete koje su najbolje opcije za vas i kako da postanete roditelji zdrave bebe,piše Avaz

Haber.ba

Posljednje objavljeno

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...

Pročitaj i ovo

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...