Home Magazin Pet večernjih navika koje potajno povećavaju salo na stomaku

Pet večernjih navika koje potajno povećavaju salo na stomaku

0
Pet večernjih navika koje potajno povećavaju salo na stomaku

Nutricionistice su istaknule nekoliko rituala prije spavanja koje možda radite, a što bi trebalo prestati što je prije moguće – posebno ako ne želite da se tvrdoglava masnoća nakuplja u vašem trbuhu.

Čaša mlijeka prije spavanja

Neki ljudi uživaju u toplom mlijeku prije spavanja kako bi lakše zaspali. Nije ni čudo, jer je ovaj napitak pun triptofana, aminokiseline koja vam može pomoći da se opustite i osjećate bolje. Loša vijest je da dodatne kalorije ne čine nikakvu uslugu vašem struku.

Nutrition Twins upozoravaju: “Ako vam je ovo nova noćna navika i počnete piti 300 mililitara mlijeka prije spavanja svake noći i ne mijenjate ništa drugo u svojoj ishrani, udebljaćete se pet kilograma tokom šest mjeseci, a stomak je jedno od najčešćih mjesta na kojem se može vidjeti”.

Koristite telefon u krevetu

“Plavo svjetlo koje emituju mobilni telefoni i računari potiskuje melatonin i remeti cirkadijalni ritam i dobar san”, kažu Nutrition Twins.

“Kada ne spavate čvrsto, mozak želi energiju i žudi za šećerom. Lako je doći do prejedanja zaslađenom hranom u pokušaju da održite mozak budnim. Također, bez dovoljno sna, hormoni su pod utjecajem, što otežava održavanje metabolizma – pojačavanje mišićnog tkiva i lakše dobijanje tjelesne masti”, pojasnili su.

Kofein

Prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Sleep Medicine, kofein konzumiran šest sati prije spavanja može stvarno pokvariti miran noćni san. Ovo važi ne samo za vaše obrasce spavanja, već i debljanje. Harvard Health Publishing izvještava da je nedostatak sna povezan s povećanim nivoom hormona grelina koji vas čini gladnijim i može doprinijeti debljanju.

Gledanje TV-a do kasno

Prema istraživanju, streaming platforme i TV su povezani s većom količinom unesenih kalorija i lošom ishranom. Osim toga, reklame nisu uvijek najbolje utjecale, one vas zapravo mogu navesti da poželite nezdrave grickalice dok gledate TV.

Kasni obroci

U idealnom slučaju, trebali biste pojesti svoj posljednji obrok u danu tri ili više sati prije nego što krenete u krevet, objašnjavaju The Nutrition Twins.

“Kada spavamo, isključujemo probavu i radimo na popravljanju i liječenju našeg tijela”, dodaju, “Ako postoji hrana koju treba probaviti u crijevima, to skreće pažnju tijela sa ozdravljenja, jer se fokusira na varenje hrane. Dok spavate, tijelo pokušava da rezervira energiju, obnovi i popravi, a kasno unesene kalorije mogu završiti kao salo na stomaku”. prenosi klix

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here