Home Magazin Pet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju

Pet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju

0
Pet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju

Stresan način života, manjak fizičke aktivnosti, upotreba duvana i alkohola, kao i neadekvatna ishrana, uz genetske predispozicije, mogu da iniciraju mnoge bolesti, između ostalog aterosklerozu, bolest perifernih arterija, dijabetes, gojaznost, kao i povišen krvni pritisak.

Ove bolesti samo su neki od uzroka zapušenja arterija. Smanjeni protok krvi može da izazove niz simptoma poput bola, grčeva u mišićima, osjećaja utrnulosti, problema sa probavom, osećaja hladnoće u rukama ili stopalima…

Nutricionisti izdvajaju pet namirnica koje blagotvorno deluju na zdravlje našeg krvotoka i potpomažu čišćenje krvnih sudova.

1. Ljuta paprika

Ljuta paprika ima pikantan ukus zahvaljujući kapsaicinu. Ovo jedinjenje pospješuje protok krvi tako što snižava krvni pritisak i stimuliše oslobađanje azot-oksida i drugih vazodilatatora – jedinjenja koja pomažu u širenju krvnih sudova.

Istraživanja pokazuju da korišćenje ljute papričice u ishrani poboljšava cirkulaciju i opšte stanje krvnih sudova, kao i da smanjuje nakupljanje plaka u arterijama.

2. Crni luk

Luk je odličan izvor antioksidanata koji doprinose zdravlju srca. Crni luk poboljšava cirkulaciju, pomažući širenju krvnih sudova pri povećanju protoka krvi.

Takođe, ovo povrće koje je sastavni deo većine kuvanih jela na našim prostorima ima anti-inflamatorna svojstva, što znači da može da poveća protok krvi i zdravlje srca smanjenjem upala u arterijama i venama.

3. Bijeli luk

Bijeli luk je poznat po blagotvornom uticaju na cirkulaciju i zdravlje srca. Studije ukazuju da bijeli luk, posebno sumporna jedinjenja koja sadrži, a koja uključuju alicin, pojačava krvotok i snižava krvni pritisak tako što opušta krvne sudove.

Ishrana bogata bijelim lukom povezana je sa boljom vazodilatacijom, indikatorom efikasnosti protoka krvi.

4. Cimet

Ovaj začin koji ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući povećan protok krvi, kao i efekat zagrijavanja. Cimet je prava blagodat za čišćenje krvnih sudova.

Osim toga, istraživanja pokazuju da cimet može efikasno da smanji krvni pritisak tako što opušta krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i održava vaše srce zdravim.

5. Nar

Sočni plod nara sadrži visoke doze polifenolnih antioksidanasa i nitrata, koji su moćni vazodilatatori.

Konzumiranje nara u vidu ceđenog soka ili u prirodnom obliku može poboljšati protok krvi i oksigenaciju mišićnog tkiva, piše Telegraf.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here