Home Magazin Ovo je najopasnije voće s pijace: Čak i male količine mogu biti rizične po vaše zdravlje

Ovo je najopasnije voće s pijace: Čak i male količine mogu biti rizične po vaše zdravlje

0
Ovo je najopasnije voće s pijace: Čak i male količine mogu biti rizične po vaše zdravlje

Nalazi se na skoro svakoj pijaci, volimo da ga jedemo, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju, piše B92.

Na osnovu službenih podataka, izveštaj je pokazao da je veliki dio evropskih krušaka (49 posto), grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto) tretiran vrlo opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utiču na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portugalske, belgijske i holandske kruške. Sličan slučaj je i s jabukama – najzagađenije su holandske, a potom grčke i portugalske.

“Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za spriječavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbuju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti”, rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here