Home Magazin Ove proizvode nemojte konzumirati ako želite lijep i zdrav osmijeh

Ove proizvode nemojte konzumirati ako želite lijep i zdrav osmijeh

0
Ove proizvode nemojte konzumirati ako želite lijep i zdrav osmijeh

Užasavaju se karamela, toplo-hladno nije dobro za caklinu – sve to znamo.

Ali jeste li znali da postoje još neke vrste hrane koju zubari izbjegavaju?

Evo što kozmetički stomatolog i osnivač londonske klinike Bespoke Smile, dr. Sam Jethwa smatra neprijateljima lijepog osmjeha.

Hrskava hrana

Hrskavi zalogaji, grickalice kao i mesna pečenja puni su zasićenih masti, a kako nisu dobri za vaš struk, nisu, nažalost, niti za zube. Primjerice, pečena kožica, uz ostalu tvrdu, hrskavu hranu, čest je krivac za oštećenja na zubima, prenosi Ordinacija.hr.

“Okrhnuti i napuknuti zubi vrlo su česti, a sve češći s godinama kako se povećava i vjerojatnost karijesa. Čak 80 posto ljudi iznad 40 godina ima taj problem. Često ga ni ne primijete dok ne im zubi ne postanu preosjetljivi na toplo i hladno, a najčešće je kriva hrskava hrana, poput zrna kokice”, kaže dr. Jethwa.

Masline

Zdrav zalogaj, bogat antioksidansima i vitaminom E, može biti opasan zbog koštice. Zagrizete li ju može oštetiti zub, a čak ni zubari često ne primijete mala oštećenja. Dr. Jethwa kaže kako to nije dio osnovnog obrazovanja zubara pa je sam osnovao akademiju na kojoj izučava buduće kolege upravo za ovakve stvari.

“Što smo stariji zubi su nam krhkiji pa treba paziti ne samo na masline već I drugo koštunjavo voće poput trešanja, breskvi ili datulja”, upozorava dr. Jethwa.

Tvrdi bomboni

Noćna mora za zube i zubare – tvrdi kao kamen i puni šećera. Mogu uzrokovati karijes, okrhnuti zub ili ga oštetiti. Samo to što su namijenjeni da dugo budu u ustima, kao i lizalice, znači da ste korak bliže karijesu.

Karamele

Klasika. Opasni za plombe, a šećer pogoduje karijesu. Dr. Jethwa zamjera im i ljepljivost, zbog čega su dulje na zubima, a mogu oštetiti zubne navlake, aparatiće, krunice… Najbolje ih je izbjeći, piše BosnaInfo.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here