Home Magazin Ove namirnice su zdrave i kad su zamrznute

Ove namirnice su zdrave i kad su zamrznute

0
Ove namirnice su zdrave i kad su zamrznute

Mnoge namirnice i dalje zadržavaju svoju nutritivnu vrijednost iako su zamrznute.

– Smrznuta hrana poput voća i povrća, ribe i mesa, pa čak i hljeba koji je obogaćen vitaminima i mineralima, podjednako je hranljiva kao i svježa. Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od većine svježih proizvoda, tako da su oni odlična opcija ako želite da uštedite nešto novca – rekla je nutricionistkinja Rijanon Lambert.

Ona je dodala da odabir smrznutih proizvoda također može biti odličan način da se smanji bacanje hrane jer se stvari mogu zamrznuti i kasnije jesti. Ovo je posebno važno jer troškovi života i dalje rastu.

Ovih pet namirnica je zapravo jeftinije i zdravije kupiti smrznute.

Smrznuti grašak

Mnogi od nas već imaju kesicu graška u zamrzivaču. Ovu namirnicu mnogo je jeftinije kupiti smrznutu nego svježu i lagan je dodatak svakom obroku. Također, sadrži priličnu količinu vlakana, antioksidansa i vitamina, kao i minerale koji su zdravi za srce, kao što su magnezij, kalij i kalcij.

Sjeckani bijeli luk

Držanje kesice smrznutog i nasjeckanog bijelog luka u zamrzivaču će vam uštedjeti vrijeme i novac. Neće izgubiti svoj okus kada se zamrzne, iako bi mogao izgubiti dio svoje jačine. Zbog toga možete da nastavite da uživate u prednostima bijelog luka – njegov glavni aktivni sastojak, alicin, može podržati vaš imuni sistem u borbi protiv virusa.

Smrznute brokule

Brokula je još jedno povrće koje je lako ubaciti u svoj obrok i koje daje nutritivne vrijednosti čak i kada je zamrznuto. Konzumiranje ove superhrane može značajno poboljšati zdravlje crijeva i dati podršku u kontroli težine, zdravlju mozga, upale i imunološkoj funkciji.

Smrznuta riba

Zamrzavanje ribe neće umanjiti njenu nutritivnu vrijednost – i dalje ćete uživati ​​u prednostima omega-3 masnih kiselina i vitamina D i B2 koje sadrži.
Smrznuto bobičasto voće

Bobičasto voće stavljeno u obrok s jogurtom je zdrava namirnica za doručak. Međutim, često će porcija svježeg voća sadržavati samo nekoliko njih – kupovina smrznutog znači da ćete ih imati više za manje novca i da će trajati duže. Prema studiji državnog univerziteta Južne Dakote, smrznute borovnice sadrže više antioksidansa, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti, uključujući rak. Smrznute maline su odličan izvor vitamina C, koji će ojačati vaš imuni sistem. prenosi Avaz

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here