Home Magazin Ova prehrana je najbolja za ublažavanje boli uzrokovane artritisom

Ova prehrana je najbolja za ublažavanje boli uzrokovane artritisom

0
Ova prehrana je najbolja za ublažavanje boli uzrokovane artritisom

Najbolja prehrana za ublažavanje boli uzrokovane artritisom je mediteranska. Ona djeluje protuupalno i pridonosi sposobnosti održavanja zdrave težine. Naime, previše masnog tkiva, posebno oko trbuha, oslobađa upalne medijatore koji uzrokuju upalu, pa je važno održavati težinu u zdravom rasponu.

Mediteranska prehrana bogata je zdravim masnoćama, cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem, grahom, orašastim plodovima i sjemenkama. Već nekoliko godina zaredom, proglašena je najzdravijom prehranom na svijetu za niz stanja, kao što su bolesti srca, visok kolesterol i visoki krvni tlak.

Medicinska studija, objavljena u časopisu Clinical Nutrition 2020., pokazala je da je pridržavanje mediteranske prehrane povezano s manjim rizikom od pogoršanja boli i simptomatskih oblika osteoartritisa koljena.

Studija objavljena u Annals of Rheumatic Diseases otkrila je da mediteranska prehrana može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.

Postoji i hrana koja može pogoršati simptome artritisa, a to je ultra-prerađena hrana s visokim udjelom zasićenih masti i šećera. Ona povećava upalu i može povećati rizik od artritične boli. Za više savjeta obratite se svom liječniku. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here