Home Magazin NE MOŽETE NIKAKO ZASPATI? OVAJ LAGANI TRIK PROVJERENO POMAŽE

NE MOŽETE NIKAKO ZASPATI? OVAJ LAGANI TRIK PROVJERENO POMAŽE

0
NE MOŽETE NIKAKO ZASPATI? OVAJ LAGANI TRIK PROVJERENO POMAŽE

Bez njega se ne uspijevamo ‘resetirati’ niti funkcionirati normalno. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, pretilost pa čak i depresiju.

-Više od 10 posto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca”, ispričala je dr. Shelley Hershner, profesorica neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Michiganu za Today.

Ako ne uspijevate zaspati ponovno nakon buđenja više od 20 minuta, dignite se i premjestite u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte zaspati. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primijetite da ste se dovoljno umirili za usnivanje.

Zašto ovo pomaže?

Zato što, ako ostanete u krevetu, možete početi osjećati pritisak da trebate zaspati, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je dr. Hershner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i općenito tjeskobu – što zajedno otežava ponovno usnivanje. Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspemo, piše 24sata.hr.

Pokušajte se premjestiti na kauč, pokrijte se dekicom i samo lezite. Ako vam odgovara možete si na YouTubeu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite. Ova tehnika je vrlo učinkovita i čak puno bolja od medikamenata, dodala je dr. Hershner.

Inače, ako vas općenito muče vaša noćna buđenja, prvo osigurajte da vam je spavaća soba hladnija. Ako spavate u toploj sobi bit ćete skloniji nemiru i noćnim morama. Također, budite oprezni s pijenjem previše vode prije spavanja kako ne bi morali često na WC.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here