Home Magazin Naučnici objašnjavaju: Šta će samo jedan hamburger sedmično učiniti vašem mozgu

Naučnici objašnjavaju: Šta će samo jedan hamburger sedmično učiniti vašem mozgu

0
Naučnici objašnjavaju: Šta će samo jedan hamburger sedmično učiniti vašem mozgu

Koncept “slobodan dan” poznat je mnogim sportistima i onima koji se redovno muče dijetama. Suština je da ponekad, određenog dana, čovjek dozvoli sebi da se opusti i prekine režim. Pizza, pljeskavica, najomiljenija torta: neko “griješi” jednom mjesečno, neko – sedmično.

Brza hrana
Ali ustvari, još je gore ako stalno jedete samo brzu hranu. Australski naučnici proveli su studiju i otkrili da smjenjivanje zdrave i nezdrave hrane može dovesti ne samo do viška kilograma, već i da šteti mozgu i crijevima. Tri eksperimenta su uključivala četiri grupe glodara, svaka sa 12 repova. Jedna kontrolna grupa je hranjena redovnom hranom za pacove. Ostala trojica su povremeno ili uvijek hranjena ishranom bogatom mastima i šećerom.

Naučnike su zanimale tri promjene: kratkoročno pamćenje pacova, mikrobiota i težina. Ispostavilo se da je kontrolna grupa bila normalna. Za one koji su sve vrijeme jeli nezdravu hranu, pokazatelji su se pogoršali očekivano.

Kognitivno oštećenje
Ali rezultati pacova koji su s vremena na vrijeme prekršili ishranu istraživači su bili iznenađeni: kognitivno oštećenje, posebno u testovima prostorne memorije, odnosno pacovi su prestali da pamte lokaciju objekata, veliku količinu loše mikrobiote. Štaviše, što su pacovi duže jeli nezdravu hranu, rezultati su bili lošiji.

Zaključak je da prelazak s jedne vrste hrane na drugu je stres za tijelo. Dakle, ako ste počeli da jedete ispravno, držite se ovog režima.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here